Savjeti za vrtlarenje - Studeni 2017 - napravivrt.hr
Search
Search

Savjeti za vrtlarenje - Studeni 2017

  • Važnost pH tla

    29. 11. 2017
    Jedan od vrlo važnih čimbenika u pripremi tla je dobro poznavanje reakcije tla (pH). Reakcija tla značajno utječe na primanje svih hraniva, a varira ovisno o potrebama kultura od kiselog do alkalnog. Uspjeh neke biljne proizvodnje u najvećoj mjeri ovisi o opskrbljenosti tla makro i mikrohranjivima, a na njihovu moć oslobađanja i kretanja kroz tlo, značajno utječe reakcija tla. O reakciji tla također ovisi hoće li biljka primati više kationa ili aniona.
  • Izazovi sobnog bilja

    24. 11. 2017
    Zima još nije ni počela, a mi već jedva čekamo da prođu sivi dani i da nas što prije razveseli toplo sunce. U razdoblju kad priroda počiva i u stanu volimo imati kakvu cvatuću biljku. U blagdansko su vrijeme prave ljepotice božićna zvijezda i kaktus. Duge zimske dane nam uljepšavaju i zumbuli, tulipani, narcisi, jaglaci i ciklame.
  • Planiranje vrta za sljedeću vrtlarsku sezonu

    15. 11. 2017
    Hladni dani idealni su da se podsjetimo kako je izgledao naš povrtnjak u prošloj sezoni. Vrijedni vrtlari koji bilježe podatke u vrtlarski dnevnik lako će doći do zaključka što se radilo dobro, a gdje se griješilo. Koje kulture su bogato dale prinos u povrtnjaku i kada je bilo pravo vrijeme sijanja, presađivanja, gnojidbe na temelju dobivenih rezultata u protekloj sezoni uzgoja. Važno je ne ponoviti greške već kvalitetno izabrati povrće koje će se uzgajati, prilagoditi rokove sjetve i sadnje, proučiti dobre i loše susjede te kvalitetno skicirati plana svake gredice.
  • Kako stabla pripremiti za zimu

    10. 11. 2017
    Pred zimu nas čeka sadnja novih stabala te također moramo pripraviti i starija. Tek zasađena stabla su radi presađivanja iz rasadnika više osjetljiva na mraz nego starija koja su već naviknuta na uvjete na određenom području, zato ih moramo pred neugodnim vremenskim uvjetima što bolje i temeljitije zaštititi.
  • Važnost makro i mikro hranjiva u uzgoju povrća

    8. 11. 2017
    Nepravilna gnojidba povrtnih kultura negativno utječe na kakvoću povrća. Najčešća greška je pretjerana gnojidba samo mineralnim gnojivima. Povrće s visokim sadržajem nitrata opasno je za zdravlje čovjeka. Važno je voditi evidenciju gnojidbe i znati koliko hranjiva biljka treba za rast i razvoj, koliko može usvojiti i koliko smo mi unijeli u tlo ili dodali folijarno, organskim ili mineralnim gnojivima.
  • Kvaliteta povrća za kiseljenje

    2. 11. 2017
    Neke vrste povrća još uvijek možemo spremiti za zimnicu. Različiti su načini čuvanja povrća kako bi ga koristili van sezone. Kiseljenje je jedan od najstarijih načina konzerviranja povrća. Poznat je još od davnina, a zbog svoje jednostavnosti i ekonomičnosti primjenjuje se još i danas. Povrće možemo uglavnom konzervirati na dva načina: kiseljenje octom i konzerviranje soljenjem.