KUHINJSKI MOLJCI - NEŽELJENI GOSTI U NAŠEM DOMU - napravivrt.hr
Search
Search

KUHINJSKI MOLJCI - NEŽELJENI GOSTI U NAŠEM DOMU

14. 10. 2020
Moljci su mali leptiri uskih krila koji imaju vrlo jak osjet mirisa, kojim komuniciraju i otkrivaju hranu. Dok većinu letećih insekata privlači svjetlo, moljci se vole skrivati u mračnim i neometanim područjima kao što su ormari, ormarići i kutije. 

Odrasli kuhinjski moljci nemaju usta pa ne uzrokuju nikakvu štetu. Oni se hrane tekućom hranom i vodom, neki uopće ne jedu. Iako u svom kratkom životu izravno ne nanose štetu mogu inficirati brašno i proizvode od žitarica, začine, orašaste plodove, hranu za kućne ljubimce i druge suhe namirnice. 

A što je bitnije – zadržavaju se u blizini svojih izvora hrane gdje odlažu jaja. Jedna odrasla ženka može položiti i do 400 jaja, iz kojih se izležu linčinke koje jedu vašu hranu i na kraju se izlegnu u odrasle moljce, koji će uskoro ostaviti još više jaja.

Kako znamo da u kući imamo moljce i kako ih se riješiti?

  • U mraku primjećujemo sitne sivo smeđe leptire s karakterističnim vijugastim letom
  • Hrana izgleda kao da je omotana s paučinom. Brašno ima grudice koje su tamnije boje zbog izlučevina. U slučaju velikih napada, cijele vrećice brašna i drugih namirnica su zapredene.

Zašto se naseljavaju u naš dom?

  • Moljce najčešće donesemo kući iz trgovine s hranom, koja je već inficirana    
  • U našem domu borave da bi se hranili s našom hranom    
  • Najradije žive u proizvodima kao što su  riža, zrnje, brašno, začini, žitarice  i proizvodi od žitarica, tjestenine, suho voće, orašasto  voće, kakao, keksi, hrana za kućne ljubice …

Zašto predstavljaju veliki problem?

  • Gusjenice moljaca uzrokuju značajnu štetu na hrani. Napadnuta hrana je kontaminirana kukuljicama, među kojima su i izlučevine, ostaci štetnika i ovoji jaja. Takva hrana je higijenski neispravna, zbog toga nije za jelo!
  • Izuzetno ih je teško pronaći jer njihova jaja i ličinke, na primjer, u riži i nekim sjemenkama gotovo se ne razlikuju od hrane
  • Kod nekih ljudi, zaražena hrana može izazvati alergijsku reakciju.

Kako zaštitimo hranu od moljaca?

  • Hranu čuvajte u zatvorenim posudama
  • Pažljivo pregledajte proizvode koje ste donijeli iz trgovine
  • Redovito pregledavajte sve osjetljive namirnice i odbacite ih kada pronađete ličinke moljaca
  • Redovno čistite police, ladice i ormariće kako biste uklonili moguće ostatke hrane

UČINKOVITO RJEŠENJE PROTIV MOLJACA

U kuhinjske ormariće i iznad njih postavimo Effect mamac za kuhinjske moljce, koji sadrži ljepljivu kućicu i feromon. 

U kućicu, koja ima stranice premazane ljepilom, postavimo listić s feromonom koji je mirisa potpuno identičan onom kojeg izlučuju ženke. Ljudi miris ne mogu prepoznati samce moljaca jako privlači. Kako ih  “ljubavno” prate zalijepe se na unutarnje stranice kućice. 

Dakle, nakon nekoliko dana možemo vidjeti u mamcu desetak sivih moljaca, jer ženke nemaju partnere za razmnožavanje, nema opasnosti od stvaranja novih ličinki i nastanka nove generacije.

bacc. ing.agr. Milica Sekulić, stručni savjetnik Plantella, Unichem Agro d.o.o.