Savjeti za vrtlarenje - Lipanj 2019 - napravivrt.hr
Search
Search

Savjeti za vrtlarenje - Lipanj 2019

  • U povrtnjaku prirodno protiv bolesti i štetnika

    28. 6. 2019
    O biljkama u povrtnjaku treba brinuti tijekom cijele godine, a ne samo u trenutku kada nastupi problem.Vrt pratimo iz dana u dan i u njemu nastojimo održati što prirodniji uzgoj povrća.
  • Neke povrtnice trebaju oslonac

    27. 6. 2019
    Zbog širokog izbora povrtnica koje želimo uzgajati, u vrtu lako možemo ostati bez prostora. Srećom, neke povrtnice su visoke, penjačice i osloncem ih možemo podignuti u visinu. Tako na malom prostoru možemo posaditi više biljaka i istodobno ih zaštititi od napada različitih bolesti.
  • Zašto kombiniranje biljaka pomaže u povrtnjaku

    24. 6. 2019
    Mudra kombinacija sijanja i sadnje povrća može biti od velike koristi a ako još kombiniramo povrće s ukrasnim i začinskim biljem, korist je višestruka. Kombiniranje pomaže iskoristiti površinu maksimalno - povećava količinu uroda, štiti od bolesti i štetnika, privlači korisne kukce koji se hrane štetnicima, a bit je što prirodnije i zdravije uzgojeno povrće za prehranu čovjeka.
  • Pomognimo oplodnju i zadržavanje ploda na mediteranskim voćkama

    19. 6. 2019
    Ako smo agrotehničke radnje (gnojidbu, rezidbu, zaštitu…) kvalitetno odradili te nije bilo vremenskih nepogoda cvatnja je bila uspješna i obilna.
  • Kako njegovati biljke tijekom vrućih ljetnih mjeseci

    14. 6. 2019
    Ljeti, zemlju u vrtu treba njegovati i čuvati od jakih sunčevih zraka. Visoke temperature, vjetar i manjak prirodne vlage isušuju površinski, ali i dubinski sloj zemlje. Tla koja imaju dovoljnu količinu humusa lakše se bore sa sušom i manjkom vlage dok su zbijena tla s manjkom humusa pogubna za biljke.
  • Mirisne bourbon ruže

    12. 6. 2019
    Biljka je nastala križanjem kineske (R. chinensis) s jesenskom bugarskom ružom (R. damascena 'Quatre Saisons').
  • Simptomi nedostatka hranjiva na plodovitom povrću - kako pomoći??

    10. 6. 2019
    Cilj ishrane biljaka je osigurati biljkama dovoljne količine lako pristupačnih (vodotopivih) makro i mikroelemenata. Opskrbljenost biljaka mineralnim tvarima ovisna je o usvojenoj količini hranjivih elemenata, ali i njihovoj pokretljivosti, te sposobnosti premještanja unutar biljke. Na kvalitetu povrća i na količinu prinosa direktno utječu tlo, klima, sortiment, agrotehničke mjere (gnojidba, zaštita...).
  • Zalijevanje povrtnjaka ljeti

    9. 6. 2019
    Vruće i suho ljeto zahtjeva važan rad u vrtu - biljkama je potrebno osigurati primjerenu količinu vode, kojom duž biljke teku hranjive tvari iz jednog organa u druge i tako osiguravaju rast, razvoj i plodove.
  • Kalendar radova: Lipanj 2019

    5. 6. 2019
    Svibanj je mjesec kad ima puno radova u vrtu.
  • Brzo rastuće povrće za ljeto

    3. 6. 2019
    Ljeto nikako nije vrijeme da naš vrt ostavimo prazan. Rane proljetne povrtnice ubrane su i pospremljene, a na red dolaze povrtnice koje uspijevaju ljeti. U preradu uključujemo povrtnice koje ljeti vrlo brzo rode, imaju kratku vegetaciju i koje možemo kombinirati ili saditi s ostalim kulturama.