Savjeti za vrtlarenje - Kolovoz 2019 - napravivrt.hr
Search
Search

Savjeti za vrtlarenje - Kolovoz 2019

  • Radič jedemo čitave godine

    28. 8. 2019
    Od listova radiča, koji je jedna od najmanje zahtjevnih vrsta povrća, možemo pripremiti ukusnu salatu s raznim dodacima tijekom svih godišnjih doba. Po boji lišća ga dijelimo na zelene i crvene sorte. Po obliku ga dijelimo na sorte od kojih ubiremo lišće i one koje formiraju glavice. Ta je namirnica na jelovniku osobito dobrodošla zimi kad je izbor povrća iz kućnog vrta vrlo oskudan. U vrtu sa malo prekrivanja (zaštite) agril folijom može opstati i na niskim temperaturama.
  • Pripremimo tlo za jesensku sadnju

    26. 8. 2019
    Sve povrtnice i voćke koje uzgajamo crpe tlo u kojem rastu. Biljke koje daju plodove intenzivnije potroše hranjiva u tlu. Dugogodišnje voćke na istom mjestu ostaju i više od 20 godina, a sezonsko voće i povrće također treba hranu i dobre uvjete u tlu kako bi davalo zdrav i obilan urod.
  • Branje povrća za zimnicu

    21. 8. 2019
    Berba povrća je nagrada za uloženi trud i dobra berba predstavlja najveće veselje vrtlaru koji s ljubavlju i pažnjom njeguje svoje biljke od sjetve i sadnje do berbe. Ovih dana započinjemo s intenzivnim ubiranjem plodova i potrebno je plodove adekvatno uskladištiti. Neke se vrste povrća mogu ukuhati za zimnicu, dok druge pripremaju za kiseljenje ili zamrzavanje, a začinsko i ljekovito bilje suši se i kao takvo sprema. Prilikom berbe važno je da plodove ubiremo za suha vremena.
  • Žedne biljke ljeti - kako im pomoći

    19. 8. 2019
    Vruće i suho ljeto zahtjeva dodatan, važan rad u vrtu. Biljkama je potrebno osigurati primjerenu količinu vitalne tekućine - vode. Pomoću vode duž biljke teku hranjive tvari iz jednog organa u druge i tako osiguravaju rast, razvoj i plodove.
  • Sadnja kupusnjača

    14. 8. 2019
    Kupusnjače uvrštavamo u porodicu krstašica koje potječu iz Sredozemlja. Među najpoznatije kupusnjače spadaju kupus, kelj (glavati, pupčar, lisnati), cvjetača, brokula, kineski kupus. Kupusnjače su zahtjevne prema hranjivima i traže dobro pognojeno i vlažno tlo.
  • Berba povrća i dohrana povrtnjaka

    12. 8. 2019
    Napokon je stiglo vrijeme kada redovito i obilno beremo plodove u povrtnjacima. Ljeto je dio godine kada uživamo u rajčicama, tikvicama, krastavcima, patlidžanima, paprikama.... Ove plodove treba redovito brati jer se time pobuđuje daljnja cvatnja i plodonošenje.
  • Salata tijekom cijele vrtlarske sezone

    7. 8. 2019
    Salata neizostavno je zeleno povrće u svakom vrtu. Koristi se kao svježa, uz prilog gotovo svim jelima. Zbog toga, danas na tržištu nalazimo puno novih sorata koje se razlikuju veličinom, oblikom listova, okusom i bojom.
  • Što se radi u vrtovima u kolovozu

    1. 8. 2019
    Hobi vrtlar nikad ne miruje, tijekom cijele sezone ima u vrtu posla. Biljke ljeti zahtijevaju posebnu pažnju: zeljarice, papriku, krastavce, rajčicu i drugo povrće koje u ovo doba već daju plodove, u vrtu treba redovito obilaziti i njegovati.