Slanutak - napravivrt.hr
Search
Search

Slanutak

Slanutak spada u porodicu mahunarki. Rast slanutka najbliži je rastu niskog graška, a list je mahuna prekrivena sitnim dlačicama.

Slanutak spada u porodicu mahunarki. Rast slanutka najbliži je rastu niskog graška, a list je mahuna prekrivena sitnim dlačicama.

Cvjetovi su sitni i skoro nevidljivi, čaška je svjetlozelene boje, a plodovi su male mjehurasto napuhnute mahune s jednom ili dvije sjemenke. Slanutak je jedna od najotpornijih mahunarki na sušu, no ako se sije na veće površine, potrebno je navodnjavanje. 

Sjetva i berba slanutka

Sije se na međuredni razmak od 35 cm i razmak u redu 10 cm. Nakon žetve, slanutak sušimo te se nakon toga skladišti.

Možemo ga sijati već u rano proljeće, a idealan mjesec je travanj. Ima nešto dulju vegetacijsku sezonu, zato ga nije dobro kasnije sijati. Prije sjetve, važno je provjeriti kvalitetu sjemena.

Zrela zrna mogu se skupljati 80 do 90 dana nakon sjetve, a za berbu potpuno suhog zrna potrebno je 110 dana.

Prehrambena vrijednost slanutka

Ima visoku prehrambenu vrijednost, bogat je proteinima koji su lako probavljivi. Preporučuje se u prehrani dijabetičara. Zbog relativno visokog sadržaja prehrambenih vlakana, slanutak pomaže u zaštiti od pojave raka debelog crijeva. Zbog visokog sadržaja saponina, najbolja je mahunarka za sniženje kolesterola. 

Korisni savjeti za njegu biljaka:

Prema sjetvenem kalendaru biljku sadimo na dane povoljne za:
plod plod
Temperatura za sadnju:
minimalna temperatura: 5 °C, optimalna temperatura: 20 °C
Zalijevanje:
umjereno 2x / tjedan
Dognojavanje
Štetnici:
Bolesti:
/