Blitva - napravivrt.hr
Search
Search

Blitva

Blitva je lisnato povrće s velikim listovima svijetlo ili tamno zelene, crvene i žute boje. Lisne žile blitve također su različitih boja i debljine. Uzgaja se prvenstveno zbog hranjivih listova.

Uzgoj presadnica i sjetva blitve na otvorenom

Blitva je iznimno nezahtjevna i brzorastuća biljka, što znači da sadnice ne treba posebno pripremati već se biljka jednostavno sije na otvorenom. Blitva se sije u svibnju te u jeseni od srpnja do rujna na dubinu 2 cm i udaljenost 45 cm te 20 cm u redu. Ako sijemo na jesen biljke osujemo tako da  na otvorenom  ostane samo površina lista te se takva ostavlja preko zime.

Ukoliko se ipak odlučite za pripremu vlastitog sadnog materijala, tada ga je potrebno uzgajati u ožujku i travnju. Za sjetvu se koristi usitnjena zemlja  Bio Plantella Start koja omogućuje zdrav razvoj korijena. Sadnice se presađuju na otvoreno tijekom ožujka i travnja. Sadnice je moguće presaditi i bez korijenske grude. Nakon sadnje obavezno je zalijevanje sadnica vodom kojoj se dodaje prirodni vitaminski kompleks  Bio Plantella Vita. Na taj način pospješuje se rast korijena, ublažava stres zbog presađivanja i omogućuje zdrav razvoj biljke.

Kod  sijanja blitve ili  presađivanja njezinih sadnica na otvoreno, nužno je gredice  gnojiti organskim gnojivom u obliku peleta Plantella Organik (1,5 - 2kg na10 m2) ili organskim gnojivom  Bio Plantella Nutrivit Univerzal (1,5 - 2 kg na 10 m2). 

Njega blitve u domaćem vrtu

Nakon mjesec dana započinje se s dodatnim gnojenjem blitve i to se ponavlja svakih 14 dana. Pritom se koriste organska gnojiva, kao što je Bio Plantella Vrt (10 ml/1 l vode) ili prirodni vitaminski kompleks Bio Plantella Vita30 ml/5-10l vode na 100 m2 - folijarna primjena). 

Ljeti tla opskrbimo dovoljnom količinom vode, inače će na vrućini blitva procvjetati još iste godine. Vodi za zalijevanje povremeno se dodaje Bio Plantella Vito koja pospješuje razvoj biljke te je učvrščuje. 

Blitvu okopavamo svakih 14 dana u razdoblju od svibnja do listopada. U razdoblju od lipnja do kolovoza  prostor između biljaka prekrijemo kako bi se spriječilo isparavanje vode.

Berba i primjena blitve

Listove blitve režemo prije nego što narastu na 25 cm. Za vrijeme berbe mogu se odrezati sve stabljike osim srednjih listova kako bi blitva mogla ponovno prolistati. Listove režemo od  vanjskog ruba biljke prema unutrašnjosti.

Okus blitve sličan je onomu špinata, međutim blitva ne gomila nitrate zbog čega je primjerena za djecu. Listovi blitve pripremaju se jednako kao i listovi špinata, a zadebljane lisne žile jednako kao i bijele šparoge. Također se koristi kao tradicionalni sredozemni prilog ribama.

Zdravstveni učinci blitve

Sadrži vitamine A i C te manju količinu vitamina B1 i B2. Od minerala najviše sadrži kalij, mangan, željezo i kalcij. Koristi se protiv upale mjehura i zatvora, povoljno utječe na izlučivanje tekućine i djeluje umirujuće.

Korisni savjeti za njegu biljaka:

Prema sjetvenem kalendaru biljku sadimo na dane povoljne za:
list list
Preporučeni broj sadnica na osobu:
5
Udaljenost na kojoj sadimo:
20,0 cm u nizu, 40,0 cm između redova
Temperatura za sadnju:
minimalna temperatura: 6 °C, optimalna temperatura: 16 °C
Vrijeme sadnje i berbe:
Sij
Vel
Ožu
Tra
Svi
Lip
Srp
Kol
Ruj
Lis
Stu
Pro
Temeljno gnojenje prilikom pripreme tla:
Zalijevanje:
umjereno 2x / tjedan
Loši susjedi:
Korisne biljke u nizu: