Grah - visoki - napravivrt.hr
Search
Search

Grah - visoki

Grah potječe iz Južne Amerike i spada u mahunarke. Jestive su mahune i sjemenke, zrna graha. Za rast mu je potrebna podpora.

Kako sijemo visoki grah

Visoki grah sijemo u ravnini na stalno mjesto od početka svibnja do sredine lipnja. Prijevremena sjetva u hladnu zemlju znači lošu klijavost i oslabljene, često i bolesne mlade biljke. Sijemo u hrpicama nekoliko sjemenki uz kolčeve ili u trake, možemo i uz kukuruz, kako su to činile naše bake. Kod bujnih sorti sijemo do šest zrna u trake ili uz kolac, a uz kukuruz samo tri do četiri, kod manje bujnih do deset zrna na štap ili u traku, uz kukuruz do osam zrna. Hrpice neka budu odvojene 1 metar.

Pravilno gnojenje visokog graha

Gredicu gdje će rasti visoki grah, skromno pognojimo organskim gnojivom  Plantella Organik.Tijekom vegetacije preporučljivo ga biljke zalijevati s morskim algama koje nudi tekuće organsko gnojivo Bio Plantella Vrt. To je posebno važno kada je proljeće hladno.

Grah također zahtijeva dosta magnezija. Ako primijetimo da su biljke žućkaste i, posebice, da žile listova ostaju zelene, radi se o nedostatku magnezija kod graha. Biljke okopamo da razrahlimo tlo oko njih, te im dodamo Plantella magnezijevo folijarno gnojivo. Nikako ga dodatno ne gnojimo s mineralnim dušikom.

Opskrba vodom je za grah važna posebno tijekom sezone cvatnje

Zalijevanje je posebno potrebno tijekom sezone cvatnje. Namačemo do dubine od 20 cm, ali ne zalijevamo po lišću i cvijeću. Još je gore ako se tijekom navodnjavanja zemlja isuši. Za vrijeme suše biljke jačamo tako da zalijevamo s prirodnim vitaminskim kompleksom  Bio Plantella Vita.

Grah možemo i zastirati s organskom prostirkom, samo na početku ne žurimo, kako bismo izbjegli probleme s puževima. Kada postavimo prostirku, biljke zaštitimo s prirodnim zaštitnim preparatom tampon  Bio Plantella Gel protiv puževa.

Branje graha

Mahune graha beremo kada se prilikom savijanja otvaraju, a vršci su elastični i ne smiju se slomiti. Zrna u njima su malena. 

Zrnje graha beremo kada su mahune pune i nabrekle.

Nikada ne beremo grah kada su biljke mokre, kako ne bismo širili bolesti. 

Ljekoviti učinci visokog graha

Sadrži mnogo vlakana, snižava kolesterol, regulira probavu, snižava razinu šećera u krvi i tlak.

Korisni savjeti za njegu biljaka:

Prema sjetvenem kalendaru biljku sadimo na dane povoljne za:
plod plod
Preporučeni broj sadnica na osobu:
2
Udaljenost na kojoj sadimo:
100,0 cm u nizu, 100,0 cm između redova
Temperatura za sadnju:
minimalna temperatura: 8 °C, optimalna temperatura: 18 °C
Vrijeme sadnje i berbe:
Sij
Vel
Ožu
Tra
Svi
Lip
Srp
Kol
Ruj
Lis
Stu
Pro
Temeljno gnojenje prilikom pripreme tla:
Zalijevanje:
umjereno 2x / tjedan
Korisne biljke u nizu:
Štetnici: