Luk - napravivrt.hr
Search
Search

Luk

Luk poznajemo u tri boje, smeđoj, crvenoj i bijeloj. Uzgajamo ga zbog podzemne lukovice od sočnih ljuskavih listova, u kojima biljka čuva zalihe i obrambene tvari.
Bez luka je puno jela neukusno ili ih ne možemo pripremiti, bez premca je u svojim ljekovitim učincima, tako da gotovo da i nema vrta, na kojem se ne uzgaja luk. Vrlo ukusan je kao vrlo mladi luk, kod kojeg se koristi i veliki dio zelenog lišća, te sve do trenutka kada se vanjski ljuskavi listovi posve osuše. U prehrani je najvažniji podzemni dio, koji je zapravo preobraženo stablo. Sirovi nasjeckani luk dodajemo u salate i sendviče, a koristimo ga kao osnovu gotovo svih umaka i drugih jela.

Ljekoviti učinci luka

Luk ima izuzetno malo kalorija,  puno ugljikohidrata, masti i eteričnih ulja. Osobit okus i miris luku daju različiti sulfidi. Smanjuje razinu kolesterola, uklanja masnoću i čisti krv, smanjuje šećer u krvi, spriječava kalcifikaciju krvnih žila i omogućava brži protok krvi kroz tijelo. Potiče znojenje i lučenje probavnih sokova, otvara apetit, potiče izlučivanje tekućine, snižava krvni tlak. Njime možemo smanjiti bol i svrab kod uboda insekata, kod ozeblina i oteklina. Luk također možemo ispržiti i kod prehladnih bolesti koristiti kao oblog. Lišće luka ne bacamo, budući da od njega i oštećenih lukovica možemo napraviti pripravke koji su korisni za druge biljke,. Učinkovit je protiv bakterija i ima povoljan učinak protiv glista. U crvenom luku je niz antocijanskih boja koje djeluju kao antioksidansi, a mogu se koristiti i kao prirodne boje.

Korisni savjeti za njegu biljaka:

Prema sjetvenem kalendaru biljku sadimo na dane povoljne za:
lukovica lukovica
Preporučeni broj sadnica na osobu:
10
Udaljenost na kojoj sadimo:
10,0 cm u nizu, 30,0 cm između redova
Temperatura za sadnju:
minimalna temperatura: 5 °C, optimalna temperatura: 18 °C
Vrijeme sadnje i berbe:
Sij
Vel
Ožu
Tra
Svi
Lip
Srp
Kol
Ruj
Lis
Stu
Pro
Temeljno gnojenje prilikom pripreme tla:
Zalijevanje:
umjereno 1x / tjedan
Korisne biljke u nizu: