Naši stručnjaci - napravivrt.hr
Search
Search

Naši stručnjaci

Loreta Vlahovič

Loreta Vlahovič je završila sveučilišni studij agronomije u Ljubljani s dodatnim naglaskom na ukrasne biljke i planiranje vrtova. Radila je kao opći poljoprivredni savjetnik za sve vrste biljaka i kao specijalist za voćare. Suoblikovala je vrtne centre većih trgovaca i podučavala osoblje. Putem weba i telefona, u člancima, radio emisijama i na televiziji savjetuje o tome kako riješiti problematične situacije u uzgoju biljaka. Svoje znanje i iskustvo s entuzijazmom prenosi slušateljima na tematskim predavanjima o vrtlarenju.

Vanes Husić

Vanes Husić je diplomirani inženjer agronomije sa specijalizacijom u području pedagogije, znanosti o tlu. Na obiteljskoj farmi u Notranjskoj u Sloveniji uzgaja vrtne biljke, voće i žitarice. Već od studija nadalje aktivno se bavi s važnošću organskih gnojiva za održavanje plodnosti tla. Svoje iskustvo i znanje izlaže u člancima, emisijama i predavanjima širom Slovenije.

Nevenka Breznik

Nevenka Breznik već više od 15 godina aktivno djeluje u području ekološkog vrtlarenja, ukrasnih biljaka i planiranja vrtova. Dugogodišnji je suradnik kluba Gaia, koji se bavi savjetovanjem, predavanjima, pisanjem raznih članaka i priloga, sudjelovanjem u radijskim i TV - emisijama.

Dr. Janko Rode

Dr. Janko Rode je biolog te je već gotovo petnaest godina posvećen prijenosu znanja o svestranom korištenju trava. Tako je udružio obiteljsku tradiciju poučavanja i poznavanja široke skupine korisnog bilja, koje jednostavnije nazivamo trave. Autor je nekoliko knjiga o travama i njihovom korištenju, prevoditelj i pisac članaka. Svoje znanje dijeli na predavanjima i u okviru mnogih razvojnih projekata diljem Slovenije.

Roman Mavec

Roman Mavec je diplomirani agronom, koji je za svoju specijalizaciju odabrao uzgoj voćki. Zaposlen je na Kemijskom institutu Slovenije kao voditelj pokusnog voćnjaka na Brdu pri Lukovici. G. Mavec iskustvo stječe već 15 godina, ali kaže da je uvijek iznova iznenađen koliko malo zna, budući da priroda uvijek iznova "ponudi" neki novi problem. 

Miša Pušenjak

Miša Pušenjak prve godine nakon studija agronomije radila je više kao praktikant, a sada je savjetnica, odn. specijalistica za povrtlarstvo i poljodjelstvo na Poljoprivredno-šumarskom zavodu u Mariboru. Svoje znanje širi po Sloveniji s bezbroj predavanja, članaka, knjiga i sudjelovanjem u radijskim i televizijskim emisijama. Svoja načela i vrtlarske naputke zapisala je u knjizi Povrtni vrt. Miša već dugo surađuje s Gaiom.

Matjaž Mastnak

Matjaž Mastnak je zaposlen kao savjetnik ravnatelja u Arboretumu Volčji Potok i kao visokoškolski predavač u Školi za hortikulturu i vizualne umjetnosti u Celju. Njegovo uže područje stručnosti su ukrasne drvenaste biljke. Autor je raznih tekstova o biljkama, vrtovima i prirodi u novinama, časopisima i knjigama.

Karin Bejo

Kari Bejo je studij agronomije dopunila sa znanjem o hortikulturi. Najviše praktičnog iskustva održavanja i vještina projektiranja je stekla na brojnim stručnim praksama kod Jelene de Belderi i belgijskih krajobraznih arhitekata. Radila je kao voditelj uređivanja parkovnih površina Gradske općine Maribor i voditelj planiranja okoliša. Različita okruženja i njihovo korištenje u javnom i privatnom sektoru nakon 13 godina obdarili su je bogatim iskustvom.

Meta Šepic

Meta Šepic, dipl. ing.agr. i hort., diplomantica Biotehničkog Fakulteta u Ljubljani i Kraljeve hortikulturne akademije u Engleskoj, zaposlena u botaničkom vrtu Sveučilišta u Mariboru od ožujka 2008. Vrlo dobro poznaje konkretne probleme u vrtlarstvu, redovito objavljuje i u medijima. Njezino radno iskustvo je međunarodno. Organizirala je i vodila brojna predavanja, radionice i praktične prikaze za djecu i odrasle, sudjelovala je u održavanju botaničkog vrta i pedagoškom radu u njemu i kao mentorica studentima hortikulture na Biotehničkom fakultetu.

Kristina Škrbec

Kristia Škrbec je diplomirana inženjerka agronomije, koja se sada već drugo desetljeće bavi sa sjemenkama  vrtnih biljaka i ukrasnim lukovicama (nabavom i prodajom). Ima svoju veliku eko njivu, gdje uspješno vrtlari i isprobava sve o čemu govori i piše u medijima. Njena misija je potaknuti ljude da čim više vrtlare u domaćem vrtu i uživaju u doma uzgojenom, zdravom i hranjivom povrću i šarenom cvijeću.