Američka pepelnica ogrozda - napravivrt.hr
Search
Search

Američka pepelnica ogrozda

Problem
Sphaerotheca morsuvae

Prvi su znaci svjetlosive brašnaste prevlake na gornjem dijelu lista ili na površini vršnog dijela mladica. Prevlake su najprije pojedinačne, imaju promjer do 1 cm, a kasnije se, razvojem bolesti, šire i spajaju, tako da ponekad prekriju cijelu plohu lista ili površinu izbojka; kasnije svijetle pjege posmeđe. Zaraženi listovi se kovrčaju, suše i otpadaju. 

Izbojci prestaju rasti, a ako je grm veoma zaražen, vršci izbojaka odumiru. Grmovi ribiza, koji su zaraženi, ostaju bez lišća već krajem srpnja ili u kolovozu. Drvo ne dozrije, reproduktivni pupovi se loše formiraju ili su zaraženi i sterilni. Prilično se smanji i cvjetni nastavak, što se primijeti tek sljedeće godine. Takav grm s vremenom uvene te se najčešće osuši.

Bolest se zove američka pepelnica ogrozda i najprije se pojavila na ogrozdu, a kasnije je počela napadati i ribiz. K nama je došla iz Amerike, otuda i ime. Budući da se javlja na ribizu redovito svake godine, nazivamo ju i pepelnicom ribiza. 

Rješenje
Suzbijanje bolesti nije jednostavno jer je bolest prilično tvrdokorna. Bitno je obaviti pretproljetno prskanje bakrovim pripravkom Vivera Cuprablau-z. Kasnije u vegetaciji biljke prskajte prirodnim sprejem za biljke od sojina lecitina Bio Plantella Super-fr. Izrazito zaražene izbojke odrežite

Ribiz voli humusna tla, zato je preporučljivo svake godine u proljeće grmu dodati tri šake 100 % organskoga gnojiva s visokim udjelom suhe organske tvari Plantella Organik koje će povećati otpornost biljke na bolesti i sušu, a, osim toga, prinos će biti zdraviji.Za rješenje preporučujemo

Plantella Organik

Organik je organsko univerzalno gnojivo s dugotrajnim djelovanjem koje povećava rodnost tla i poboljšava kvalitetu i količinu uroda!