Bijela mušica ili štitasti moljac - napravivrt.hr
Search
Search

Bijela mušica ili štitasti moljac

Problem

Simptomi napada štitastog moljca vidljivi su na listovima i/ili plodovima biljke.

Odrasle bijele mušice snježnonbijele su boje. Jajašca su im ovalna i isprva su žute boje, ali pocrne nakon dva dana. Mlade ličinke su pokretljive i pločaste, duljine 0,3 mm, svijetlozelene boje i s jarkim crvenim očima.

Štitasti moljac ili bijela mušica aktivna je u razdoblju od svibnja do rujna, a najčešće napada patlidžan, lubenice, dinje, papriku irajčicu.

Odrasli kukci i ličinke usisavaju biljne sokove zbog čega listovi požute. Insekti izlučuju mednu rosu na kojoj se naseljavaju gljivice koje stvaraju crnilo na biljkama. Time se poružnjuje izgled biljke, smanjuje prinos i prenose virusi.

Rješenje

Rješenje problema štitastog moljca:

U slučaju napada ovog biljnog nametnika koristimo žute ljepljive ploče Bio Plantella koje svojom provjerenom žutom bojom privlače nametnika koji se zatim zalijepi za površinu. Onoga trena kada primijetimo štitastog moljca na pločama, poprskamo ga prirodnim insekticidom na bazi dalmatinskog buhača Bio Plantella Flora Kenyatox Verde.

Održavanje higijene biljke također pomaže, t. j. redovno obavljanje vizualnih pregleda, uklanjanje i uništavanje svih biljnih ostataka na kojemu su se naselili nametnici, uključujući korov. Nužno je spriječiti unos kukaca izvana putem sadnica i drugog biljnog materijala.

Za rješenje preporučujemo

Bio Plantella žute ljepljive pločice leptiriči

Bio Plantella žute ljepljive pločice leptiriči odlična su mehanička i posve prirodna zaštita sobnih i balkonskih biljaka od širokog spektra biljnih štetnika.

Bio Plantella žute ljepljive ploče

Bio Plantella žute ljepljive ploče odlična su mehanička i posve prirodna zaštita biljaka od širokog spektra biljnih štetnika u povrtnjaku i na voćkama.