Grahov žižak - napravivrt.hr
Search
Search

Grahov žižak

Problem

Grahov žižak je pipa ovalna oblika, veličine od 3 do 4,5 milimetara, gotovo crne boje. Može ga se pronaći u ostavama i skladištima s grahom. Tamo ženke polažu jajašca među zrnje, a bjelkastožute ličinke sa smeđom glavom i savijenim tijelom ukopavaju se u njih i rade šupljinice. U jednom zrnu može biti do dvadeset ili trideset ličinki

Njihova prisutnost prepoznaje se po kakterističnim okruglim ili ovalnim rupicama na površini zrnja. Neke su rupice prekrivene i lupinom, tako da na zrnju izgledaju kao prozorčići.

U nezagrijanim ostavama pipa ima tri ili četiri generacije godišnje. Ljeti doleti iz ostave i hrani se cvijećem različitih biljaka, a kad mahune graha počnu dozrijevati i kad omekšaju, ženke polože jajašca.

Grahov žižak veliki je štetočina graha. Najradije napada visoki grah, zatim niski, a napada i grašak, soju, bob, leću... 

Rješenje

Mjere protiv napada grahova žiška

Da biste izbjegli napad grahova žiška, morate biti iznimno oprezni prilikom skladištenja. Ubrani grah što prije oljuštite i zrnje zamrznite u zamrzivaču na dva do tri dana na temperaturi do -18 °C . Na toj temperaturi uništit ćete kukca, a nećete umanjiti klijavost zrnja.

Zrnje zatim čuvajte učistom i hladnom skladištu, u vrećama od gustog platna. Napadnuto zrnje graha nikad ne skladištite, a ne smijete ga miješati ni s prošlogodišnjim prinosom.