Jabučna pipa - napravivrt.hr
Search
Search

Jabučna pipa

Problem
Pupoljci cvjetova jabuke se ne otvaraju, latice su posmeđile u vrijeme kad su zdravi cvjetovi već otvoreni.

Jabučna pipa je štetočina koja se na voćki češće javlja, ponajprije blizu šuma. Pipe prezimljuju u šumi ispod kore, lišajeva i mahovine. 

Pipa je žižak velik 6 mm koji počinje letjeti u ožujku. Inače malo gricka mlade nabrekle pupoljke jabuke, ali time ne uzrokuje veliku štetu. Ženke polažu jajašca u rupice na pupoljcimakoje su napravile tijekom hranjenja. Iz tih se jajašaca tijekom pet do deset dana izlegnu kukci koji izjedaju unutrašnjost cvijeta - tučak i prašnike, a i dio plodnice. 

Zanimljivo je da šteta veoma ovisi o vremenu. Kad se pupoljci zbog hladnog vremena otvaraju polako, ličinke imaju dovoljno vremena da se probiju do cvjetnih pupoljaka i izgrizu si put u unutrašnjost cvijeta. Ako pak je nakon polaganja jajašaca toplo vrijeme, pupoljci se brzo otvore, zato ličinke ne uspiju ući u cvjetne pupoljkei ispadaju iz otvorenog pupoljka. Tako je šteta mnogo manja.

Jabučna pipa obavlja prvo prorjeđivanje plodova. Ako štetočina nije mnogo, šteta je mala. Veći je problem kad se pojavi velik broj štetočina koji uništavaju cvjetove.

  • Jabučna pipa
    Jabučna pipa
  • Štetna ličinka jabučne pipe
    Štetna ličinka jabučne pipe
Rješenje
Redovito pregledavajte cvjetove, tresite grane s kojih padaju pipe. Ako nađete više od 15 % cvjetnih pupoljaka s ubodima, potrebna je upotreba insekticida.