Korov na travnjaku - napravivrt.hr
Search
Search

Korov na travnjaku

Problem

Korov je svaka biljka koja raste na mjestu gdje nije željena. Iako se korovi dijele na štetne i ostale korove, na njegovanom su travnjaku baš sve neželjene biljke štetnejer travi oduzimaju vodu, hranjive tvari, toplinu i svjetlost

Time, inače tako lijepa, biljka ometa travu u rastu te ju u krajnjem slučaju zaguši i zauzme njezin prostor

I druge se trave, čije sjeme nije bilo prisutno u mješavini sjemena trave, tretiraju kao korovne biljke jer svojim drukčijim svojstvima narušavaju ravnomjeran izgled travnjaka.

Najdosadniji su korovi koji se travnjakom šire puzavim vriježama, kao na primjer čestoslavica, dobričica i križalina. 

Dobra opskrbljenost travnjaka hranjivim tvarima i redovita košnja obično su dovoljni da se na travnjaku ne pojavi korov.

Rješenje
Za lijep travnjak potrebno je redovito grabljanje grabljama s noževima, čime se prozračuje travnati pokrov. Pobrinite se i za košnju na pravoj visini jer preniskim otkosom stvarate uvjete koji omogućuju slab rast trave i razrastanje korova. Uzrok pojave korova može biti i teška ili stisnuta zemlja, na kojoj se često pojavi bijela ili puzava djetelina. 


Najbolje su oružje protiv korova u travi redovita košnja i dovoljno gnojenja. Uštedite vrijeme i energiju upotrebom dugodjelujućeg membranskoga gnojiva Plantella Formula 365 za travu, kojim travnjaku osiguravate hranjive tvari za cijelu godinu i tako se brinete za snažan i gust travnjak. Travnjak u proljeće možete pognojiti i kvalitetnim organskim gnojivom Plantella Organik, a nakon toga ga u sezoni rasta redovito dognojavati specijalnim gnojivom za sve vrste trava Plantella koje omogućuje razrastanje korijena trave, a time i snažniji, gušći, zdraviji i otporniji travnjak.

Prilikom ručnog uklanjanja korova pazite da iskopate cijeli korijen jer se već iz komadića korijena uskoro razvija nova biljka. Ručno se uklanjaju maslačak i tratinčica, koji imaju samo jedan korijen, a kad ih uklonite, pojedinačno ih poprskajte herbicidom.

Korov koji se širi vriježama i rizomima ne preporučuje se suzbijati ručno jer ih pritom nehotice razmnožavamo. Ako se takav korov previše razraste, jedino je rješenje upotreba odgovarajućeg herbicidaZa rješenje preporučujemo

Plantella Organik

Organik je organsko univerzalno gnojivo s dugotrajnim djelovanjem koje povećava rodnost tla i poboljšava kvalitetu i količinu uroda!

Plantella Formula 365 za travnjake

Membransko gnojivo Formula 365 je idealno za gust, snažan i baršunasto zeleni travnjak. Nudi tehnološku usavršenost na području prehrane biljaka.

Plantella Contessa mješavina sjemenja trava

Plantella Contessa posebna je mješavina trave koja sadrži obloženo sjeme trave i prikladna je za sjetvu na svim vrstama položaja.