Kovrčavost lista breskve - napravivrt.hr
Search
Search

Kovrčavost lista breskve

Problem
Taphrina deformans
Mladi se listovi savijaju, kovrčaju, mjehurasto nabubre te se oboje bjelkasto do crvenkasto. Kasnije se suše i otpadaju. Može se pojaviti i smoljenje.

Gljivice prezime na izbojcima i pupoljcima biljaka domaćina, a pri kraju zime zaraze listove koji su još u pupoljcima. Kad primijetite znakove kovrčavosti lista breskve, listovi su već sasvim prekriveni gljivicama. Drvo inače počne razvijati nove, zdrave listove, ali prinos plodova je smanjen jer je biljka oslabljena. Ako se to javlja više godina zaredom, drvo sasvim oslabi i prestane roditi, a pojedine grane počnu propadati

Bolest većinom napada breskve, rjeđe i marelice i nektarine.
Rješenje

Mjere protiv kovrčavosti lista breskve

Idealno vrijeme za prskanje bresaka protiv kovrčavosti lista breskve jest u vrijeme pupanja. Kad su pupoljci napeti, tik prije otvaranja, drvo temeljito namočite bakrovim pripravkom Vivera Cuprablau-z.

Kod breskve to razdoblje trebate posebno pozorno pratiti jer pojedine sorte bresaka ne pupaju istodobno, zato prskanje treba prilagoditi pojedinoj sorti. U slučaju da propustite taj termin, kasnije ćete imati velike probleme s kovrčavošću lista breskve.

Obavite i jesensko prskanje bakrovim pripravkom Vivera Cuprablau-z kad počne otpadati lišće s drveta. 

Za rješenje preporučujemo