Krastavost - napravivrt.hr
Search
Search

Krastavost

Problem

Krastavost je najopasnija bolest jabuka i krušaka. A na breskvama se može pratiti krastavost breskve. Opasna je ponajprije kod srednje kasnih i kasnih sorti bresaka i nektarina te tamo gdje se dulje zadržavaju vlaga i jutarnja rosa.

Prve pjege krastavosti na jabukama primjećuju se na gornjoj strani listova u prvim danima svibnja, a kasnije i na sitnim plodovima. 

A kod krušaka su na zarazu osjetljiviji sitni plodovi (plodići) nego listovi, zato se često krastavost na listovima ne primijeti, a plodići unatoč tomu mogu biti vrlo zaraženi.

Gljivica koja uzrokuje krastavost prezimljuje u otpalom lišću, a na proljeće se dozrele spore vjetrom prenose na mlade listove, a zatim se širi i na plodove. 

Krastavost uzrokuje veliku štetu jer utječe na količinu prinosa i njegovu kvalitetu. 

Bolest je prisutna u svim klimatskim uvjetima. Bolest se na voćkama javlja svake godine, a kad je mnogo padalina u travnju, svibnju i lipnju, pojava bolesti još je izraženija.

Rješenje
Bolest uzrokuje gljivica koja prezimljuje u otpalom lišću, zato je bitno da ga svake jeseni pograbljate. 

Ako voćke od krastavosti želite obraniti ekološki, odlučite se za one sorte voćaka koje su na tu bolest relativno otporne. U toplo i sušno proljeće preventivno ih prskajte prirodnim pripravkom od poljske preslice Bio Plantella Natur-F. U razdoblju kišnog vremena tim pripravkom treba prskati najmanje jedanput tjedno te nakon svake kiše. 

A druge sorte jabuka moći ćete zapravo zaštititi samo sistemskim pripravcima kojima se dodaju i kontaktni. U proljeće prskajte bakrovim pripravkom Vivera Cuprablau-z, zatim od faze mišjeg uha upotrijebite Vivera Chorus 50 WG, koji djeluje kurativno i preventivno. Od početka cvatnje do sredine lipnja prskajte pripravkom Vivera Score 250 EC.

Za rješenje preporučujemo