Krtičnjaci - napravivrt.hr
Search
Search

Krtičnjaci

Problem
Krt sicer živi pod zemljo, zato ga vidimo zelo redko. A če se še tako trudi skriti, se na koncu izda sam - s krtinami. Ko namreč pod zemljo koplje rove, z glavo izrine prst na površje in naredi krtine.

O krtici

Obična ili europska krtica kukcojed je prilagođen životu pod zemljom. Ne treba joj vid, a ima dobro razvijena druga osjetila i razaznaje vrlo blage vibracije. Njuška joj je pokrivena dlačicama koje joj pomažu prilikom traženja plijena. Rijetko izlazi na površinu, najčešće u sušnim razdobljima.

Oni koji na svojem travnjaku imaju krticu mogu biti uvjereni da je u zemlji ispod trave mnogo različitih životinjica. Krtice se, naime, naseljavaju samo tamo gdje ima mnogo hrane. Na vašem travnjaku krtica nije samo vaš neprijatelj nego i prijatelj jer kopanjem rovova prozračuje zemlju. Osim toga, hrani se kišnim glistama, grčicama i drugim ličinkama štetočina. 

Krtica najviše šteti izgledu vašeg travnjaka i ometa prilikom košnje. Prilikom kopanja hodnika, naime, mnogo zemlje izbaci na površinu. 
Rješenje
Krtice su kod nas zaštićene, zato ih ne ubijajte. Ako vam smetaju, otjerajte ih posebnim zvučnim rastjerivačima. 

Najčešće imamo problema s krticom kad je naš travnjak odnosno vrt pokraj nekošenog travnjaka. U takvom je slučaju mudro razmisliti o ogradi čiji bi temelji sezali dublje u zemlju. 

Ako su krtičnjaci vrlo opsežni, najprije ih odstranite i zemlju upotrijebite tamo gdje ju trebate. Zatim na prazna mjesta posijte travu ili na njih prenesite dijelove zemlje s travom s rubova travnjaka. 

Za rješenje preporučujemo

Plantella Contessa mješavina sjemenja trava

Plantella Contessa posebna je mješavina trave koja sadrži obloženo sjeme trave i prikladna je za sjetvu na svim vrstama položaja.