Krumpirova zlatica - napravivrt.hr
Search
Search

Krumpirova zlatica

Problem
Leptinotarsa decemlineata
Krumpirove zlatice su najznačajniji štetnici krumpira, a napadaju i patlidžan. Odrasle kukce  prepoznajemo po značajnim crno-žutim linijama, a ličinke su crvene do narančaste sa crnom glavom. Štetnik na usjevu može napraviti puno štete.

Prezimljuje u zemlji, a krajem travnja ili u prvoj polovici svibnja, kada temperatura dosegne 20 Celzijevih stupnjeva, seli se na usjeve krumpira ili patlidžana, gdje se hrani lišćem.

Ženke na donjoj strani lišća biljke odlažu izdužena narančasta jajašca u skupinama od 12 do 80 jajašaca. Iz njih se razvijaju ličinke, krajem svibnja ili početkom lipnja, a najbrojnije su sredinom i krajem lipnja. Narančaste ličinke sa crnom glavom hrane se lišćem biljaka.

Nakon 2 do 3 tjedna začahure se u zemlji. Od sredine srpnja do kraja kolovoza počinje letjeti druga generacija krumpirove zlatice, a probleme s drugim ličinkama imamo stoga u kolovozu. Ako tada nemaju dovoljno lišća, ličinke se hrane gomoljem krumpira.

U iznimno dobrim uvjetima krumpirova zlatica može imati 3 generacije u jednoj godini.
Rješenje

Kako se borimo protiv krumpirove zlatice

Kukce počemo suzbijati kada primijetimo više od 5 po jednom grmu, a ličinke ako ih imamo više od 20. U malim nasadima odrasle kukce uklanjamo ručnim skupljanjem

Još lakše je prskanje ličinki prirodnim insekticidom Bio Plantella Flora Verde koji se temelji na prirodnom piretrinu od buhača. Pripravak ima široki spektar djelovanja i kratko razdoblje čekanja. Prvo prskanje potrebno je obaviti u svibnju kada grmovi krumpira imaju manju površinu lista, stoga kukci mogu učiniti veću štetu. Drugo prskanje ponavljamo kod pojave ličinki koje ugrožavaju biljke prije cvatnje. S trećim prskanjem već suzbijamo krumpirovu zlaticu nove generacije.

Kada se krumpirova zlatica jako razmnoži, ekološki temelj neće biti dovoljan, stoga koristimo jači insekticid Vivera Karate Zeon (od 2 do 2,5 ml na 10l vode). Na raspolaganju nam je u specijaliziranim trgovinama s biljnim ljekarnama, za njega ne trebamo pregled FFS.
Za rješenje preporučujemo