Lisne uši - napravivrt.hr
Search
Search

Lisne uši

Problem

Lisne uši mogu biti žute, zelene ili crne, neke su krilate, a neke bez krila. Iz listova i mladih vršaka sišu sok, zato se oni deformiraju, biljka se slabo razvija i prilikom snažnog napada čak propada. Budući da se lisna uš brzo zasiti šećerom, a ne bjelančevinama, izlučuje medljiku ili mednu rosu. Ona se taloži na biljkama, zato nakon napada ušiju često slijedi i čađavost. Zbog medne rose na biljku dolaze mravi, koji se njome hrane. Da bi uši marljivo izlučivale mednu rosu, sele ih na druge, još zdrave dijelove biljke.

Ugrožene biljke

Lisne uši prisutne su na svim biljnim vrstama.
Rješenje

Mjere protiv lisnih ušiju

Protiv ušiju u povrtne gredice namjestite žute ljepljive ploče Bio Plantella, koje postavite što bliže tlu. Kad primijetite uši, odmah djelujte i poprskajte biljke ekološkim pripravkom na bazi prirodnog piretrina iz dalmatinskog buhača Bio Plantella Flora Kenyatox Verde. 

Blizu biljaka posadite kadulju, dragoljub, lavandu i sipan jer ih te korisne biljke odbijaju, a u vrt privlačite i više prirodnih neprijatelja, kao što su uholaže i bubamare.

Za zaštitu voćaka ukrasnih biljaka upotrijebite ekološko sredstvo na bazi prirodnog piretrina iz dalmatinskog buhača u koncentratu Bio Plantella Flora Verde odnosno Bio Plantella Kenyatox Verde. A kod snažnijeg napada upotrijebite sistemsko sredstvo Vivera Chess 50 WG, koje je najučinkovitije ako ga upotrijebite dva puta zaredom. 

Uši na stabla prenose i mravi. Njih zaustavite ljepljivom vrpcom Bio Plantella, koju nalijepite oko debla drveta. 

Proizvodi

Za rješenje preporučujemo

Bio Plantella ljepljiva traka

Bio Plantella ljepljiva traka odlična je mehanička i posve prirodna zaštita voćaka, grmlja i ukrasnog drveća od širokog spektra štetnika.