Lukova muha - napravivrt.hr
Search
Search

Lukova muha

Problem
Lukova muha je jedna od najopasnijih lukovihnametnika. Počinje letjeti već u travnju, a najviše štete učini za vrijeme vlažnih i kišnih proljeća te brzo uništi čitav prinos

Prvi nalet lukove muhe uglavnom se poklapa s cvjetanjem višanja. Ženka u tom razdoblju odlaže jajašca među listove u vrat korijena mladih i tek niknulih sadnica luka. Iz jajašca se ubrzo izlegu ličinke  koje prodiru u mlade lukovice i izjedaju njenu unutrašnjost zbog čega luk trune, a mlade biljke propadaju dok se one starije slabo skladište.  

Napadnute biljke mogu se prepoznati po uvenulim i izblijedjelim listovima. Druga generacija lukovih muha pojavljuje se krajem svibnja, a treća u rujnu i listopadu. Muhe druge i treće generacije najviše štete učine na poriluku

Lukova muha je sitni kukac sivo-smeđe boje s dugim nožicama. Napada luk, poriluk, češnjak, ljutiku, vlasac i zimski luk. Odrasla muha velika je 5-7 mm, sivo-smeđe je boje s laganom zelenom nijansom i ima duge crne nožice. 
Rješenje

Kako djelovati protiv lukovih muha

Mješoviti usjevi dobra su prirodna metoda zaštite pa se tako mogu posijati redovi luka zajedno s redovimamrkve. Mrkva štiti luk od lukove muhe, a luk štiti mrkvu od mrkvine muhe.  U vrtu među mješovitim usjevima protiv lukove muhe također se postavljaju žute ljepljive ploče Bio Plantella koje sa svojom provjerenom žutom bojomnezaustavljivo privlače muhe koje se zatim zalijepe za površinu. Na taj način znatno se smanjuje broj napada te je moguće pravovremeno uočiti nametnika. Žute ploče treba postaviti do 30 cm iznad biljaka, a prilikom postavljanja također treba uzeti u obzir smjer u kojemu vjetar najčešće puše. 

Nakon što se prve muhe zalijepe za žute ljepljive ploče, luk treba prekriti bijelom vrtnom tkaninom, ali ne direktno. Najbolje je pomoću lukova postaviti konstrukciju za niske tunele iznad kojih se razapinje bijela vrtna tkanina kojom se zatvaraju bočne strane i mjesto kontakta s temeljem. To je učinkovit način za udaljavanje lukovih muha od luka.
Za rješenje preporučujemo

Bio Plantella žute ljepljive ploče

Bio Plantella žute ljepljive ploče odlična su mehanička i posve prirodna zaštita biljaka od širokog spektra biljnih štetnika u povrtnjaku i na voćkama.