Mahovina na travnjaku - napravivrt.hr
Search
Search

Mahovina na travnjaku

Problem

Mahovina je veliki neprijatelj travnjaka jer se jastučići mahovine brzo šire i oduzimaju travi sve potrebne hranjive tvari, zrak i vodu. Na kraju, kad se mahovina proširi po svoj travnatoj površini, to je takoreći kraj travnjaka jer ga mahovina potpuno zaguši. Zato je vrlo bitno da mahovinu suzbijate pravodobno i odmah.

Najčešće se javlja na previše sjenovitim položajima, na loše prozračenom i slabo ocjednom tlu, na slabo pognojenim i loše njegovanim travnjacima, a uzrok može biti i preniska košnja. Može se pojaviti i tamo gdje sunce sja cijeli dan. Na tim dijelovima mahovina je povezana s nedostatkom hranjivih tvari.

Rješenje

Učinkovito odstranjivanje mahovine s travnjaka

Kad se mahovina pojavi na travnjaku, najbolje je upotrijebiti posebno sredstvo za uništavanje mahovine Plantella protiv mahovine, koje sadržava željezo, a istodobno travnjaku dodaje dušik za rast i kvarcni pijesak za rahljenje i prozračivanje tla. Sredstvo ravnomjerno istresite po pokošenom travnjaku, a zatim zalijte travnjak. Mahovina se nekoliko dana nakon upotrebe osuši. Obično treba pričekati deset do četrnaest dana, a zatim odumrle dijelove odstranite željeznim grabljama ili grabljama s noževima. 

Ako mahovinu redovito odstranjujete, otočići mahovine su mali i trava se nakon uklanjanja mahovine sama razraste. A ako su na vašem travnjaku ostala velika prazna mjesta, treba ga temeljito obnoviti i dosijati. Za dosijavanje upotrijebite mješavinu trave za sjenovite položaje. 

Za rješenje preporučujemo

Plantella protiv mahovine

Specijalno sredstvo za travnjak protiv mahovine učinkovito odstranjuje i sprječava razvoj mahovine na travnjaku te istovremeno opskrbljuje travu hranjivima.

Plantella specijalno gnojivo za sve vrste trava

Plantella specijalno gnojivo za sve vrste trava omogućava da trava bude gusta, jednakomjerno zelena i otporna na gaženje.