Monilija ili trulež - napravivrt.hr
Search
Search

Monilija ili trulež

Problem

Kad se drvo rascvjeta, primjećuje se da su mnogi cvjetovi posmeđili i osušili se. Može se dogoditi da se osuše cijeli cvatovi.

Monilija je iznimno agresivna gljivična bolest koja u biljku ulazi kroz otvoren cvijet. Kroz cvijet prodire u grančice da bi zarazila i druge cvjetove, a na kraju odumre i grančica. Gljivica može zaraziti i plodove koji zriju.

Kako se širi monilija ili trulež?

Monilija je česta i opasna bolest koja napada koštičavo voće, a može napadati i jezgričavo voće (jabuke). Javlja se za toplog i kišovitog vremena. 

Prezimljuje na odumrlim cvjetnim dijelovima i odumrlim grančicama ili na sasušenim plodovima, takozvanim mumijama, koje ostanu na drvetu. Njih u vrtu treba dosljedno odstranjivati. Spore sa zaraženih mjesta u proljeće zaraze cvjetne organe, a u cvijet prodiru s vodom. Širi se s vlagom odnosno kišom, a kad je drvo jednom zaraženo, više ga se ne može izliječiti. 

Mnogo marelica, trešanja, bresaka i drugog koštičavog voća zbog nje je osuđeno na propast, a može napasti i američku borovnicu. Cvjetna monilija također je jedan od razloga zbog kojih drvo ne rodi – posebno u godinama kad tijekom cvatnje kiši.

Rješenje
Bitno je da orezujete i palite odumrle izbojke, mumije, koje tijekom godine možete primijetiti na drvetu. 

Već zaraženo drvo ne može se izliječiti, zato je nadasve bitna preventivna zaštita koju možete osigurati prskanjem u cvijet pripravkom Vivera Chorus 50 WG. Prskanje ponovite do tri puta, ovisno o broju otvorenih cvjetova. Prvi put prskajte kad je otvorena trećina cvjetova.

Za rješenje preporučujemo