Obični hruštevi - napravivrt.hr
Search
Search

Obični hruštevi

Problem

Grčice običnog hrušta veliki su štetočine na travnjacima, posebno na lošijim, rjeđe košenim i gnojenim površinama. 

Obični hruštevi su pipe duge od 22 do 28 milimetara koje su smeđe boje ili se metalno sjaje. Razvoj tih hrušteva traje tri godine, a za travnjak su opasne samo ličinke – takozvane grčiceNajproždrljivije su grčice u drugoj i trećoj godini razvoja. Hrane se korijenjem trave, što se izvana manifestira kao posljedica suše. Trava žuti i vene, a prilikom hoda osjeća se naborana struktura tla


  • Grčice običnog hrušta
    Grčice običnog hrušta
  • Grčice običnog hrušta pod travnatim pokrovom
    Grčice običnog hrušta pod travnatim pokrovom
  • Obični hrušt
    Obični hrušt
Rješenje

Učinkovite mjere protiv običnih hrušteva

Ako utvrdite da vam štetu čini obični hrušt, najprije trebate početi s intenzivnijom njegom travnjaka. Kad započnete intenzivniju njegu travnjaka, grčice će uzrokovati štetu još onoliko vremena koliko će trebati da se trava lijepo zgusne. Naime, obični hruštevi obično više ne polažu jajašca na gustu, lijepo razraslu travu. 

Travnjak jedanput godišnje pognojite dugodjelujućim membranskim gnojivom Plantella Formula 365 za travnjak, a najmanje dvaput godišnje ga i prozračite i dodajte odabrani kvarcni pijesak Plantella. Ako za gnojenje upotrijebite specijalno gnojivo za sve vrste trava Plantella, dognojavajte najmanje tri do četiri puta godišnje.

Bitna je i redovita košnja

Ako su se grčice već previše razmnožile, za suzbijanje upotrijebite posebno sredstvo koje se može dobiti u poljoprivrednoj ljekarni.

Za rješenje preporučujemo

Plantella Formula 365 za travnjake

Membransko gnojivo Formula 365 je idealno za gust, snažan i baršunasto zeleni travnjak. Nudi tehnološku usavršenost na području prehrane biljaka.

Plantella specijalno gnojivo za sve vrste trava

Plantella specijalno gnojivo za sve vrste trava omogućava da trava bude gusta, jednakomjerno zelena i otporna na gaženje.