Ose i osinja gnijezda - napravivrt.hr
Search
Search

Ose i osinja gnijezda

Problem

U domaćem vrtu često nam smetaju ose, posebno ako je blizu zrelo voće ili su na vrtnom stolu slatka pića i hrana. Ti kukci inače su miroljubivi, ali brzo postanu agresivni kad su razdraženi ili kad brane svoja gnijezda.

Kao većina kukaca, i ose su hladnokrvne životinje, zato visoka temperatura i vlaga u zraku dodatno povećavaju njihovu aktivnost, a time i agresivnost. Kad se osjećaju ugroženima ili kad bodu, ispuštaju posebne hormone koji povećavaju agresivnost drugih osa u blizini.

U tom razdoblju morate paziti da se im ne približavate i da ne izazovete njihovo obrambeno ponašanje koje obično završi ubodom. Žalac osa je gladak, zato ga s lakoćom izvlače i iznova bodu.

Kod većine ljudi ubod uzrokuje bol i crvenilo, a u pojedinim slučajevima može doći i do naticanja. Za ljude s alergijama opasni su ubodi u mekše dijelove tijela ili predio glave, ponajprije u vrat i usnu šupljinu, kad zbog naticanja može doći do otežanog disanja. U takvim slučajevima može uslijediti i teža slabost, a potrebno je i liječenje u bolnici.


Rješenje
Vrlo je bitno da se ograničite samo na suzbijanje osa koje su već blizu vašeg doma ili čak u zgradi. Nikad ne prskajte životinje koje se slobodno pojavljuju u prirodi jer lako možete izbjeći njihov ubod. Životinje koje nisu željene u vašem domaćem okruženju poprskajte insekticidom protiv osa i stršljena Effect, kojim možete prskati s udaljenosti od četiri do šest metara.


Ose si često uređuju gnijezdo – osinjak u potkrovljima, dimnjacima, a može ih se pronaći i u pukotinama među zidovima. U jednom osinjem gnijezdu može biti i do dvjesto životinja. U takvim slučajevima preporučuje se tretiranje gnijezda, posebno kad su blizu djeca, koja bi mogla razdražiti životinje te bi ih one mogle izbosti. Ose i njihova gnijezda možete učinkovito suzbiti proizvodom Effect insekticid protiv osa i stršljena. Njime možete prskati s udaljenosti od tri do četiri metra, tako da nećete biti izloženi razdraženim osama koje bi vas mogle ubosti. 

Najučinkovitije je suzbijanje u ranim jutarnjim satima, na nižim temperaturama, kad su životinje manje aktivne, ili kasno uvečer, kad je većina osa već u gnijezdu.

Za rješenje preporučujemo

Effect insekticid protiv osa i stršljena

Insekticid s trenutnim djelovanjem, za uništavanje osa i sršljena te s dugotrajnim učinkom za učinkovitu zaštitu od osa i stršljena.