Pepeljaste plijesni ili pepelnice - napravivrt.hr
Search
Search

Pepeljaste plijesni ili pepelnice

Problem
Pepeljaste plijesni ili pepelnice napadaju većinu biljnih vrsta, a u vrtu ih se najčešće može primijetiti na ružama i drugim ukrasnim biljkama, rajčici, krastavcima i drugom povrću, na voćkama, posebno jabukama, i na vinovoj lozi.

Na gornjim stranama listova primjećuje se koprenasta prevlaka bijele boje koja se brzo širi biljkom. Napadnuti listovi se savijaju, a zahvaćeni se pupoljci teže otvaraju. 

Uzročnik pepelnice treba nisku razinu vlage u zraku i visoke temperature, zato se bolest javlja ponajprije u kasno ljeto i u prekrivenim nasadima. Gljivica se s površine lista širi i u unutrašnjost lista te tamošnjim tkivima oduzima hranjive tvari.
Rješenje

Djelovanje protiv pepelnica odnosno pepeljastih plijesni na biljkama

Najvažnija je preventivna mjera izbor otpornijih sorti. Naime, na pepeljastu plijesan nisu sve biljke jednako osjetljive, npr. ruže sa sjajnim listovima mnogo su otpornije, a među jabukama je, na primjer, sorta jonatan najosjetljivija.

Budući da izborom pravih sorti ne možemo spriječiti nastanak bolesti na biljkama, potrebna je i odgovarajuća zaštita. Na pepelnicu će biljke biti otpornije ako ih već u proljeće počnete redovito svaki tjedan jačati prirodnim pripravcima od poljske preslice Bio Plantella Natur-fr ili sojina lecitina Bio Plantella Super-fr. Pripravci su sasvim prirodni i djeluju na biljku tako da jačaju stanične stijenke biljke te na taj način otežavaju gljivicama ulazak u biljku. 

Ako se pepelnica već prilično razvila, morat ćete se poslužiti snažnijim i učinkovitijim fungicidom, kao što je na primjer Vivera Ortiva. Tim pripravkom poprskajte biljke najviše dva puta zaredom i najviše dva puta u istoj sezoni.

Za rješenje preporučujemo

Bio Plantella Natur

Visokokvalitetno prirodno sredstvo od ekstrakta poljske preslice biljke jača te ih na taj način u razdoblju njihove vegetacije održava vitalnim i otpornim na bolesti.