Savijač - napravivrt.hr
Search
Search

Savijač

Problem

Jabučni savijač najraširenija je štetočina na jabukama i kruškama. Spada u skupinu savijača. To je leptirić s promjerom krila od oko dva centimetra. Izležene ličinke najprije su bjelkaste, a kasnije ružičaste sa smeđom glavom. Ima dvije generacije godišnje (od lipnja do kolovoza). Izležene gusjenice ukopavaju se u plod i rade hodnik do jezgre, gdje pojedu koštice. Plodovi koje je napala prva generacija većinom otpadaju, a kod druge generacije ne otpadaju.

Sličan je životni ciklus šljivina savijača, kojeg u domaćim vrtovima nije moguće uništiti, iako je taj štetočina često odgovoran za željeno prorjeđivanje pregustih plodova šljive.

Kruškin savijač ima samo jednu generaciju na godinu. Leptiri polažu jajašca od polovice lipnja do kraja srpnja. Najcrvljivije su rane sorte krušaka, a kasnije nešto manje.

Napad savijača prepoznaje se po tome da plodovi otpadaju, probušeni su, a u unutrašnjosti se primjećuje hodnik do jezgre.

  • Ličinka jabučnog savijača
    Ličinka jabučnog savijača
  • Jabučni savijač
    Jabučni savijač
  • Šljivin savijač
    Šljivin savijač
Rješenje
U lipnju tresenjem drveća i redovitim odstranjivanjem otpalih natrulih plodova iz vrta možete prilično ublažiti napad tog štetočine. 

U vrt privucite korisne životinje, posebno ptice. Ptice pojedu mnogo gusjenica i kukuljica.