Siva plijesan - napravivrt.hr
Search
Search

Siva plijesan

Problem
Siva plijesan prisutna je svugdje u prirodi, stoga se pojavljuje prilično često. Štetu može uzrokovati tijekom cijele godine.

U rano proljeće mogu se pojaviti kao uzrok epilepsije biljaka. Mlade nježne biljke rajčice mogu propasti ubrzo nakon nastanka.

U ljeto i u jeseni mogu se javiti na svim dijelovima biljke. Preduvjet za to je vlažno, kišno vrijeme. Ako se pojavljuje na plodovima, oni su nejestivi, jer ih već nekoliko dana nakon infekcije prekrije sivi pljesnivi premaz.

Sivu plijesan na luku uzrokuje gljivica Botrytis cinerea. Ova bolest uzrokuje blijede mrlje na vanjskim slojevima pohranjenog luka. Bolest prodire u sloj izravno ili raste prema dolje u sloju lista i oštećuje sam list.

Ugrožene biljke

Siva plijesan napada većinu biljnih vrsta, u vrtu je vidimo na primjer kod jagoda, tikvica, rajčice i ostalom povrću, kod ruže i drugih grmova i kod cvijeća na vinovoj lozi.
Rješenje
Zaštita od sive plijesni povezana je uglavnom s higijenom biljaka. Uvijek obratite pozornost da u blizini nasada nema odumrlih dijelova biljke na kojima se bolest prvo pojavljuje. 

Nasad treba biti dovoljno prozračan, a i sunce mora doći do svakog lista i do svakog ploda

Pomaže i preventivno prskanje biljke s Bio Plantella Natur FR. Ekološki pripravak djeluje na bazi poljske preslice koja povećava i podebljava stanične stijenke biljaka te na taj način sprječava prodor uzročnika bolesti u tkivo biljke. Ako s prskanjem ne budemo točni ili redoviti, može se pojaviti infekcija.

Kada se pojavi infekcija sa sivom truleži, temeljito uklanjamo oštećene dijelove biljaka, možemo koristiti snažniji fungicid Vivera Switch koji dobijemo u poljoprivrednoj ljekarni s karticom ffs. 
Za rješenje preporučujemo

Bio Plantella Natur

Visokokvalitetno prirodno sredstvo od ekstrakta poljske preslice biljke jača te ih na taj način u razdoblju njihove vegetacije održava vitalnim i otpornim na bolesti.