Snježna plijesan - napravivrt.hr
Search
Search

Snježna plijesan

Problem

U našem podneblju najčešća je bolest na travnjaku snježna plijesan. Najčešće se primjećuje u rano proljeće

Najprije se pojave okrugla žarišta promjera do pet centimetara, koja se mogu povećati do trideset centimetaraListovi su najprije vodeni, zatim crvenkastosmeđi, a za vlažna vremena oko tih se mjesta pojavi bijeli krug. Na propalim listovima mogu se vidjeti male želatinaste hrpice spora bijele ili ružičaste boje

Bijela prevlaka u obliku krugova može se primijetiti posebno u vlažnim jutrima ako se u travu zagledate s nekog povišenog mjesta, npr. s balkona.

Rješenje
Snježna plijesan češće se javlja na težem i zbijenom tlu. Snježnu plijesan pospješuje loše prozračivanje tla, zato je vrlo bitno tratinu najmanje u rano proljeće i jesen dobro prozračiti i dodati joj Plantella odabrani kvarcni pijesak.

Bolest se javlja i ako se ujesen travnjak prekasno pognoji. Zato je najbolje da gnojivo s većim sadržajem dušika dodate najkasnije u rujnu. Ako ste gnojili kasno ujesen i snijeg je pao dok se zemlja još nije smrznula, možete s velikom vjerojatnošću očekivati da će se vaš travnjak u proljeće razboljeti.


Ako se bolest već pojavila i napad je samo u blažem obliku, travnjak temeljito pročešljajte lepezastim grabljama, a zatim pokosite i dodajte odabrani kvarcni pijesak Plantella. Kad se tlo osuši, travnjak zalijte prirodnim vitaminskim kompleksom Bio Plantella Vita, koji sadržava mnogo vitamina, polisaharida, aminokiselina i huminskih kiselina. On ublažava posljedice bolesti i ponovno jača travnjak. Nakon četrnaest dana travnjak dobro pognojite specijalnim gnojivom za sve vrste trava Plantella.

Bolest koja je zahvatila veći dio travnjaka suzbijajte fungicidom Vivera Switch.

Za rješenje preporučujemo

Bio Plantella Vita multivitaminsko gnojivo

Visokokvalitetno tekuće organsko gnojivo od ekstrakta morskih algi s dodanim vitaminima jača biljni korijenski sustav, pomaže u boljem prihvatu hranjiva i omogućuje zdraviji razvoj, bujniju cvatnju, veći urod i bolju kvalitetu plodova te puniji okus.

Plantella specijalno gnojivo za sve vrste trava

Plantella specijalno gnojivo za sve vrste trava omogućava da trava bude gusta, jednakomjerno zelena i otporna na gaženje.