Tigrasti komarac - napravivrt.hr
Search
Search

Tigrasti komarac

Problem

Mala vrsta komarca koja ne zuji, ali bode tako neprimjetno da je teško vjerovati da je snažan svrbež posljedica njegova uboda. Tijelo mu je veliko do 1 centimetar, tamno obojeno, s karakterističnim bijelim prugama na udovima i bijelom prugom po sredini gornje strane prsišta.

Ličinke tigrastoga komarca žive u malim stajaćim vodama. Odrasli komarci u Europi najbrojniji su ljeti u urbanim okruženjima.

Aktivni su cijeli dan, a najviše za jutarnjeg i večernjeg mraka. Mužjaci i ženke hrane se cvjetnim nektarom, a ženke i krvlju vodozemaca, gmazova, ptica i sisavaca. Nekoliko dana nakon hranjenja krvlju ženke počnu polagati jajašca. 

Ženka može živjeti više od mjesec dana i za to vrijeme proizvesti više od tisuću jajašaca, koja polaže iznad vodene površine. Brzina rasta ličinki ovisi o temperaturi vode, a u toploj vodi dosežu odraslu dob u manje od tjedan dana.

Rješenje

Eliminirajte sve mogućnosti da negdje zaostaje voda (žljebovi, vodospremnici, plastične folije u vrtovima) ili ih pokrijte i tako spriječite pristup odraslim komarcima. Na terasama odstranite sve podmetače za cvijeće na kojima zaostaje voda. 

Prostore zaštitite od komaraca i suzbijajte komarce univerzalnim insekticidom Effect u aerosolu koji, s dodanom aromom limunovca, ugodno osvježava prostor. Nakon pet minuta prskanja u sva četiri kuta srednje velike sobe bit ćete 100 % učinkoviti. Insekticid djeluje produljeno i uz kraće prozračivanje prostora, a dodani repelent tjera kukce iz vaše blizine. 

Univerzalnim insekticidom u spreju Effect suzbijate komarce u podrumima, ostavama, na terasama, u kampovima te drugim otvorenim i zatvorenim prostorima gdje vas uznemiravaju kukci. Insekticid s kontaktnim i produljenim djelovanjem i do tri mjeseca osigurava pouzdanu zaštitu, siguran je za upotrebu te postojan na svjetlost. A još je ekonomičnije upotrijebiti koncentrat s emulzijom Effect koncentrat – univerzalni insekticid koji se miješa s vodom, i to 80 ml/10 l vode na 100 m2, a zatim ga jednostavno poprskajte po fasadi, prozorima i ulazima.

Protiv uboda komaraca zaštitite se i odgovarajućim repelentima. 

Za rješenje preporučujemo

Effect univerzalni insekticid aerosol

Učinkoviti insekticid za zaštitu od svih vrsta gamadi s trostrukim djelovanjem- trenutno je učinkovit, dugotrajno zaštićuje i osvježava prostor ugodnim mirisom.

Effect univerzalni insekticid s raspršivačem

Učinkoviti insekticid za suzbijanje svih vrsta gamadi s trenutnim i dugotrajnim djelovanjem, s izvanredno postojanom aktivnom tvari koja omogućuje i odličnu zaštitu vanjskih prostora.