Trešnjina muha - napravivrt.hr
Search
Search

Trešnjina muha

Problem
Rhagoletis cerasi

Znakovi prepoznavanja

Izvana plod izgleda zdrav, a u unutrašnjosti je štetna ličinka trešnjine muhe. 

O trešnjinoj muhi

Trešnjina muha nešto je manja od kućne muhe i na leđima ima karakterističnu žutu mrlju. Sve je štetnija jer trešnje uništava u takvom opsegu da se drvo trešnje uopće ne isplati obrati. Napad muhe posebno je snažan u toplo proljeće i ljeto.

Muhe prezimljuju kao kukuljice u tlu, a u svibnju i lipnju se (ovisno o temperaturi tla) iz kukuljica izlegnu odrasle muhe. Najprije oblijeću drveće i hrane se slatkim sokovima. Ženke polažu jajašca u plodove odmah nakon cvjetanja, kad se trešnjini plodovi oboje iz zelene u žutu. Svaka ženka položi 100 do 200 jajašaca, a pritom plod označi posebnom mirisnom tvari kako ona sama ili druga muha u isti plod ne bi položile nova jajašca.

Iz jajašca se u šest do osam dana izvali ličinka, ukopa se u plod i počne ga uništavati oko koštice. Ličinka za otprilike tri tjedna ispuže iz trešnje i zakukulji se otprilike 3 cm duboko u tlo. Kukuljice mogu dulje mirovati, a muhe iz njih ispužu i nakon dvije ili čak tri godine.

Ugrožene biljke

Srednje i kasne sorte trešanja, divlja trešnja, ponekad i višnje, kozja krv i dren. 
Rješenje
Učinkovita su zaštita od polaganja jajašaca trešnjine muhe žute ljepljive ploče Bio Plantella koje svojom testiranom žutom bojom privlače štetočine. Boja tih ploča iznimno je slična razvojnom stupnju plodića u kojemu muha polaže jajašca, zato ih štetočina zamijeni za svoju metu i nehotice se prilijepi za ljepljivu površinu. 

Ploče objesite na vanjski, dobro vidljivi, dio krošnje odmah nakon završenog cvjetanja. Za srednje veliko drvo dovoljno je pet do deset ploča, koje će štetočine odvratiti od velikog dijela budućeg prinosa.
Za rješenje preporučujemo

Bio Plantella žute ljepljive ploče

Bio Plantella žute ljepljive ploče odlična su mehanička i posve prirodna zaštita biljaka od širokog spektra biljnih štetnika u povrtnjaku i na voćkama.