Pepeljasta plijesan - napravivrt.hr
Search
Search

Pepeljasta plijesan

Pepeljasta plijesan je jedna od najčešćih i lako prepoznaljivih bolesti biljaka koje napadaju gotovo sve biljke.

Prepoznavanje pepeljaste plijesni

Bolest se javlja naročito ljeti, između lipnja i rujna. Na licu lista pojavljuju se bijele okrugle mrlje, najčešće na mladim listovima. Trljanjem ih možemo ukloniti, ali to ne znači da smo eliminirali bolest. Mladi listovi zaostaju u rastu, a promijeni im se i oblik.

Zbog slabijeg formiranja listova celera smanjuje se fotosinteza, a kao posljedica dolazi do slabog  prihvata hranjivih tvari i rasta biljaka. Iz mladih zaraženih listova voda brže isparava, stoga se biljke suše. Mladi zaraženi plodovi su nepravilnog oblika ili se u potpunosti osuše.

Pepelnica je najčešća u toplim i suhim ljetima, kada nema puno padalina. Kiša joj zapravo  škodi. Ometa ju i poslijepodnevna oluja koja bolesne spore spere s lišća na zemlju.

Mjere zaštite protiv pepeljaste plijesni

Kako bismo sprječili pojavu bolesti, stanište uvijek mora biti prozračno. Biljke redovito prskamo prirodnim zaštitnim sredstvima. Izaberemo prirodni ekstrakt na temelju poljske preslice Bio Plantella Natur, koji jača biljnu stanicu i na taj način štiti biljku od ulaska uzročnika bolesti. Također možemo koristiti sredstvo od sojinog lecitina Bio Plantella Super koje djeluje na dva načina: hrani biljku te potiče njezin zdrav rast  te ujedno povećava i deblja staničnu stijenku biljaka.

Kod jačih zaraza bolest ćemo suzbiti prskanjem fungicida Vivera Quadris. Za korištenje i kupnju proizvoda potrebna je iskaznica FFS.

  • Prirodni ekstrakt poljske preslice Bio Plantella Natur
    Prirodni ekstrakt poljske preslice Bio Plantella Natur
  • Prirodni ekstrakt sojinog lecitina Bio Plantella Super
    Prirodni ekstrakt sojinog lecitina Bio Plantella Super