Siva plijesan - napravivrt.hr
Search
Search

Siva plijesan

Pojavljuje se na odumrlim i oštećenim biljnim dijelovima po vlažnom vremenu kada su uvjeti za infekciju povoljni, biljka u potpunosti može propasti.

Prepoznavanje simptoma sive plijesni

Siva plijesan prisutna je svugdje u prirodi, stoga se pojavljuje prilično često. Štetu može uzrokovati tijekom cijele godine.

U rano proljeće mogu se pojaviti kao uzrok epilepsije biljaka. Mlade nježne biljke rajčice mogu propasti ubrzo nakon nastanka.

U ljeto i  jesen može napasti sve dijelove biljke. Preduvjet za to je vlažno, kišno vrijeme. Ako se pojavljuje na plodovima, oni su nejestivi, jer ih već nekoliko dana nakon infekcije prekrije sivi pljesnivi premaz.

Sivu plijesan na luku uzrokuje gljivica Botrytis cinerea. Ova bolest uzrokuje blijede mrlje na vanjskim slojevima pohranjenog luka. Bolest prodire u sloj izravno ili raste prema dolje u sloju lista i oštećuje sam list. 

Mjere zaštite protiv sive plijesni

Zaštita od sive plijesni povezana je uglavnom s higijenom biljaka. Uvijek obratite pozornost da u blizini nasada nema odumrlih dijelova biljke na kojima se bolest prvo pojavljuje.

Nasad treba biti dovoljno prozračan, a i sunce mora doći do svakog lista i do svakog ploda. 

Pomaže i preventivno prskanje biljke s Bio Plantella Natur. Ekološki pripravak djeluje na bazi poljske preslice koja povećava i podebljava stanične stijenke biljaka te na taj način sprječava prodor uzročnika bolesti u tkivo biljke. Ako s prskanjem ne budemo točni ili redoviti, može se pojaviti infekcija.

Kada se zaraza pojavi, potrebno je temeljito ukloniti oštećene dijelove biljaka.
  • Prirodni ekstrakt poljske preslice Bio Plantella Natur
    Prirodni ekstrakt poljske preslice Bio Plantella Natur