Bijela mušica ili štitasti moljac - napravivrt.hr
Search
Search

Bijela mušica ili štitasti moljac

Odrasle bijele mušice snježnobijele su boje. Jajašca su ovalna i isprva su žute boje, ali pocrne nakon dva dana. Mlade ličinke imaju plosnato tijelo i pokretljive su, duljine 0,3 mm, svijetlozelene boje i s jarkim crvenim očima.

Stakleničkih štitasti moljac ili bijela mušica sišu biljne sokove na listu biljke

Štitasti moljac ili bijela mušica aktivna je u razdoblju od svibnja do rujna, a najčešće napada patlidžan, lubenice, dinje, papriku i rajčicu.

Simptomi napada štitastog moljca

Simptomi napada štitastog moljca vidljivi su na listovima i/ili plodovima biljke.

Odrasli kukci i ličinke sisaju biljne sokove zbog čega listovi požute. Insekti izlučuju mednu rosu na kojoj se naseljavaju gljivice koje stvaraju crnilo na biljkama. Biljke su onečišćene, smanjenog prinosa i prenose viruse.

  • Bio Plantella žute ljepljive ploče odlična su mehanička i posve prirodna zaštita biljaka
    Bio Plantella žute ljepljive ploče odlična su mehanička i posve prirodna zaštita biljaka

Rješenje problema štitastog moljca

U slučaju napada ovog biljnog nametnika koristimo Bio Plantella Žute ljepljive ploče koje svojom provjerenom žutom bojom privlače nametnika koji se zatim zalijepi za površinu. 

Redovnim obavljanjem vizualnih pregleda, uklanjanjem i uništavanjem svih biljnih ostataka na kojemu su se naselili nametnici, uključujući korov možemo umanjiti njegovu pojavu.  Nužno je spriječiti unos kukaca izvana putem sadnica i drugog biljnog materijala.