Buhači - napravivrt.hr
Search
Search

Buhači

Kukci stvaraju rupice na listovima čime smanjuju masu lista i narušavaju ishranu biljaka.

Kada i kako prepoznati napad buhača

Buhač napada biljke u razdoblju od travnja do rujna. Najčešće napada crnu rotkvu, kineski kupus, korabu, kres salatu, rukolu, hren, kelj, rotkvice, kupus i lisnati kelj. 

Može ga se prepoznati po sitnim rupama na listovima biljaka. Maleni, crni, kukac od 2 mm siše list te skoči ukoliko se netko približi listu.   

Rješenje problema s buhačima

Buhači ne vole vlagu zbog čega je nužno redovito zalijevati tlo i prekriti ga zaštitnim pokrivačem. Pokrivač možete napraviti od bazginih listova koji mu smrde. Također je korisno prekriti tlo bijelom vrtnom tkaninom, poprskati ga čajem od metviceili uzgojiti mješoviti usjev od salate i špinata. Dvaput tjedno tlo možete poprskati preparatom na bazi pelina i vratića. 

U slučaju jakog napada nužno je primijeniti registrirane proizvode. Odlično sredstvo je Vivera Karate Zeon koje djeluje brzo i može se primijeniti na veliki broj raznih nametnika te ne šteti ljudima ni okolišu. Za kupnju sredstva nužno je predočiti iskaznicu kojom se dokazuje uspješno završavanje tečaja za uporabu FFS-a. Proizvod je dostupan u specijaliziranim trgovinama.  "