Krumpirova zlatica - napravivrt.hr
Search
Search

Krumpirova zlatica

Krumpirova zlatica je najznačajniji štetnik krumpira, a napada i patlidžan. Odrasle kukce prepoznajemo po karakterističnim crno-žutim linijama, a ličinke su crvene do narančaste sa crnom glavom. Štetnik na usjevu može napraviti puno štete.

Krumpirova zlatica (Leptinotarsa decemlineata) duga je oko 10 mm. Prezimljuje u zemlji, a krajem travnja ili u prvoj polovici svibnja, kada temperatura dosegne 20 Celzijevih stupnjeva, seli se na usjeve krumpira ili patlidžana, gdje se hrani lišćem.

Ženke na donjoj strani lišća biljke odlažu izdužena narančasta jajašca u skupinama od 12 do 80 jajašca. Iz njih se razvijaju ličinke, krajem svibnja ili početkom lipnja, a najbrojnije su sredinom i krajem lipnja. Narančaste ličinke sa crnom glavom hrane se lišćem biljaka.

Nakon 2 do 3 tjedna začahure se u zemlji. Od sredine srpnja do kraja kolovoza počinje letjeti druga generacija krumpirove zlatice, a probleme s ličinkama druge generacije imamo u kolovozu. Ako tada nemaju dovoljno lišća, ličinke se hrane gomoljem krumpira.

U iznimno dobrim uvjetima krumpirova zlatica može imati 3 generacije u jednoj godini.


Kako se borimo protiv krumpirove zlatice

Kukce počinjemo suzbijati kada primijetimo više od 5 odraslih oblika po jednom grmu, a ličinke ako ih imamo više od 20. U malim nasadima odrasle kukce uklanjamo ručnim skupljanjem. 

Kada se krumpirova zlatica jako razmnoži, koristimo insekticid Vivera Karate Zeon (od 2 do 2,5 ml na 10l vode). Na raspolaganju nam je u specijaliziranim trgovinama.
  • Jedna ženka krumpirove zlatice može odložiti 300 do 700 jajašaca.
    Jedna ženka krumpirove zlatice može odložiti 300 do 700 jajašaca.
  • Proždrljive ličinke krumpirove zlatice mogu se suzbijati i s ekološkim pripravcima.
    Proždrljive ličinke krumpirove zlatice mogu se suzbijati i s ekološkim pripravcima.
  • Krumpirova zlatica i njegova proždrljiva ličinka su veliki štetnici krumpira.
    Krumpirova zlatica i njegova proždrljiva ličinka su veliki štetnici krumpira.