Lukova muha - napravivrt.hr
Search
Search

Lukova muha

Lukova muha je jedna od najopasnijih štetnika luka. Počinje letjeti već u travnju, a najviše štete učini za vrijeme vlažnih i kišnih proljeća te brzo uništi čitav prinos.
  • Lukova muha izgledom podsjeća na komarca
    Lukova muha izgledom podsjeća na komarca
  • Ličinke lukove muhe
    Ličinke lukove muhe

Kako prepoznati lukovu muhu

Lukova muha je sitni kukac sivo-smeđe boje s dugim nožicama. Napada luk, poriluk, češnjak, ljutiku, vlasac i zimski luk. Odrasla muha velika je 5-7 mm, sivo-smeđe je boje s laganom zelenom nijansom i ima duge crne nožice. 

Ženka odlaže između 5 i 20 jajašaca na kraj izdanka, na lukovice ili na tlo u blizini biljke. Tijekom 12-30 dana jedna lukova muha može odložiti i do 200 izduženih bjelkastih jajašaca. Iz njih se  razvijaju bijele ličinke koje prodiru u lukovicu sa strane ili putem baze lista. Odrasle ličinke bijele su boje i duljine do 10 mm. Ličinke se hrane u lukovici između 15 i 25 dana nakon čega je napuštaju te se kukulje u tlu. Svake godine pojave se 2-3 generacije ovihštetnika. Posljednja generacija lukove muhe prezimi u zemlji u odraslom obliku.

Štetu čine ličinke lukove muhe

Prvi nalet lukove muhe uglavnom se poklapa s cvjetanjem višanja. Ženka u tom razdoblju odlaže jajašca među listove u vrat korijena mladih i tek niknulih sadnica luka. Iz jajašca se ubrzo izlegu ličinke  koje prodiru u mlade lukovice i izjedaju njenu unutrašnjost zbog čega luk trune, a mlade biljke propadaju dok se one starije slabo skladište.  

Napadnute biljke mogu se prepoznati po uvenulim i izblijedjelim listovima. Druga generacija lukovih muha pojavljuje se krajem svibnja, a treća u rujnu i listopadu. Muhe druge i treće generacije najviše štete učine na poriluku.

Kako djelovati protiv lukovih muha

 Mješoviti usjevi dobra su prirodna metoda zaštite pa se tako mogu posijati redovi luka zajedno s redovima mrkve. Mrkva štiti luk od lukove muhe, a luk štiti mrkvu od mrkvine muhe.  U vrtu među mješovitim usjevima protiv lukove muhe također se postavljaju Bio Plantella žute ljepljive ploče protiv lukove muhe koje sa svojom provjerenom žutom bojom nezaustavljivo privlače muhe koje se zatim zalijepe za površinu. Ove žute ploče imaju dodan štapić za lakše postavljanje ploča u nasad luka, poriluka... Na taj način znatno se smanjuje broj napada te je moguće pravovremeno uočiti štetnika. Žute ploče treba postaviti do 30 cm iznad biljaka, a prilikom postavljanja također treba uzeti u obzir smjer u kojemu vjetar najčešće puše. 

Nakon što se prve muhe zalijepe za žute ljepljive ploče, luk treba prekriti bijelom vrtnom tkaninom, ali ne direktno. Najbolje je pomoću lukova postaviti konstrukciju za niske tunele iznad kojih se razapinje bijela vrtna tkanina kojom se zatvaraju bočne strane i mjesto kontakta s temeljem. To je učinkovit način za udaljavanje lukovih muha od luka.
  • Bio Plantella žute ljepljive ploče protiv lukove muhe  odlična su mehanička i posve prirodna zaštita biljaka
    Bio Plantella žute ljepljive ploče protiv lukove muhe odlična su mehanička i posve prirodna zaštita biljaka