Žičnjak - napravivrt.hr
Search
Search

Žičnjak

Žičnjaci u vrtu su prava smetnja, jer nam mogu uništiti cijeli urod. Tvrdoglave ličinke žičnjaka napadaju korijen zbog čega biljke propadaju.

Kako prepoznajemo žičnjake u vrtu

Žičnjaci su slični glistama, veličine 0,5 do 3,5 cm. Odrasli žičnjaci u vrtu ne rade štetu, no kako se razmnožavaju, moramo ih ukloniti.

Proždrljive ličinke čine najveće štete na presađenom povrću u vrtu, jer vrlo rado jedu korijenje mladih biljkaka, pregrizaju vrat korijena ili se zakopaju u gomolje. Biljke počnu venuti i propadati.

Uobičajeni su u tlu, na kojem je nekad bio gusti biljni pokrov, bilo na preoranom travnjaku ili u protekloj sezoni na vrlo zaplijeveljenim terenima. Žičnjaci se hrane cvjetnim prahom cvatućeg  korova.

U vrtu žičnjake možemo zasuti i starim gnojem ili neprosijanim kompostom.

Jedan od razloga za sve veći problem sa žičnjacima je neravnoteža i često ispreplitanje vrta s travnatim površinama. Žičnjaci se najrađe udružuju zbijeni u zemlji, tako ćemo već s obrađivanjem i rahljenjem tla  smanjiti njihov broj. Rahljenje gornjeg sloja zemlje ima utjecaj na isušivanje zemlje, odnosno u takvoj zemlji jajašca i izlegle ličinke ugibaju. Iz rahle zemlje će ih i ptice lakše prikupiti.

Prirodni mamac za žičnjake

Žičnjake jako privlači krumpir, tako da u zemlju navečer položimo na pola prerezani krumpir, a ujutro ih pokupimo i uništimo zajedno sa žičnjacima.

Također, možemo pripremiti i mamac sa žitaricama. U zemlju zakopamo male cvjetne lončiće sa cvijećem, u kojima se slojevi netretirane pšenice ili ječma izmjenjuju sa slojem vermikulita, samljevene vulkanske stijene koje dobro zadržava vlagu. Za zadnji sloj koristimo zemlju, a na sve zajedno kao poklopac spojimo cvjetno postolje. Osim ugljičnog dioksida, koji obećava sočnu hranu, žičnjake, naime, privlači i vlaga.

U vrtu zasadimo veći broj kadifica ili tagetes. Njihovo korijenje zapravo izlučuju tvar koja je toksična za žičnjake.

Tretiranje s insekticidima

U konačnici nam ostaje i korištenje organskih i konvencionalnih registriranih pripravaka. Među konvencionalnima su registrirani samo za kukuruz.