Search
Search

Kako učinkovito preboljeti dosadne komarce

13. 6. 2022

Tople ljetne temperature privuku i insekate . S pojavom, tigrastih komaraca , osuđeni smo i na ubode tijekom dana a ne samo navečer. Obe vrste (uobičajeni i tigrasti komarci) ne samo da ostavljaju svrbež ugriza na našoj koži, već mogu prenijeti i opasne bolesti. Zato se moramo zaštititi i pobrinuti se da se njihova prisutnost u našoj blizini smanji.

Tigrasti komarci već su neko vrijeme u Hrvatskoj

U vrijeme velikih klimatskih promjena, cijeli planet je vrlo povezan, zato se događa veća pojava štetnika i bolesti u našim krajevima. U velikom dijelu Hrvatske najrasprostranjeniji i najprisutniji je tigrasti komarac koji pripada vrsti komaraca iz jugoistočne Azije .Pretpostavlja se da se proširio od tamo , širom svijeta,  preko  teretnih pošiljki . Procjenjuje se da je na području Hrvatske  prisutno oko 30 različitih vrsta svih komaraca.

Da bi razvile jaja, ženke svih vrsta komaraca trebaju izvor proteina, koji dobivaju pijenjem krvi domaćinima. Ženka pronalazi svoju žrtvu koristeći složena osjetila ili kemo receptore za otkrivanje izlučivanja CO2 i vlage, tjelesne temperature i kemikalija koje čine miris. Autohtone vrste karakterizira povećanje aktivnosti u večernjim satima, dok invazivne vrste (npr. tigrasti komarci) karakterizira cjelodnevna aktivnost. Za razliku od običnog komarca, tigrasti komarci ne zuje, pa ih je ljudima teže otkriti.

Što znamo o komarcima?

Ženka leže  jaja uglavnom na površinu vode.Ličinke se izlegu nakon 48 sati.Hrane se uglavnom mikroorganizmima.Njihov razvoj uvelike ovisi o temperaturi okoline.

Životni vijek čestih vrsta komaraca je oko mjesec dana.

Većina komaraca je aktivna noću ili u sumrak, odmarajući se na skrovištima tijekom dana.

Oni su slabi letači i nerado idu dalje od nekoliko stotina metara od vode u kojoj su se izlegli.

Zimu provode u obliku jaja.


Najčešća skloništa komaraca