Savjeti za vrtlarenje - 2019 - napravivrt.hr
Search
Search

Savjeti za vrtlarenje - 2019

  • Učinak organske gnojidbe Plantella Organikom na povrtnim kulturama

    31. 10. 2019
    Bez organske tvari zemlja gubi plodnost. Svake se godine 1-2% organske tvari gubi procesom mineralizacije. Organsku tvar gubimo i berbom plodova i usjeva te iznošenjem ostataka nakon rezidbe.
  • Briga o voćkama tijekom jeseni

    28. 10. 2019
    Na završetku cijele sezone ubiremo plodove, posljednji na redu za branje su kaki jabuke, kivi i neke sorte jabuka. Nakon berbe kod drveća nastupa faza mirovanja, koja završava vegetacijom i opadanjem lišća, no naša briga za drveće tu ne završava. Ostalo nam je još nekoliko važnih zadataka koji će imati važan utjecaj na sadržaj hranjivih tvari u tlu, pojavu bolesti i štetočina te kondiciju samih biljaka u sljedećoj sezoni.
  • Kako do plodnog tla u povrtnjaku?

    21. 10. 2019
    Prije nego što započnemo s uzgojem povrća, moramo znati kakvo je tlo. Važno je prepoznati koliko je tlo grudasto, zrnasto i propusno za zrak i vodu te koliki je u njemu udio humusa i hranjivih tvari
  • Radovi u voćnjaku u kasnu jesen

    18. 10. 2019
    Voćari znaju da u jesen, nakon završene berbe voća, počinje priprema za sljedeću vegetacijsku godinu. Koji nas sve radovi čekaju u kasnu jesen?
  • Nema boljeg od domaćeg češnjaka

    16. 10. 2019
    Za češnjak možemo tvrditi da je jedan od najdjelotvornijih prirodnih antibiotika, a to su potvrdila i brojna istraživanja. Naime, češnjak ima antivirusno, antibakterijsko i fungicidno djelovanje. Snažan je antioksidans te ima blagotvorno djelovanje na imunosni sustav.
  • Najbolji izbor za jesensku gnojidbu vrta

    9. 10. 2019
    Ove godine voćke i vinogradi urodili su velikom količinom ploda. Kako bi te biljke i sljedeće godine imale velike prinose moramo ih pripremiti za to. Biljke su potrošile hranjiva i organsku tvar iz zemlje, a mi moramo vratiti hranjiva i organsku tvar JESENSKOM ORGANSKOM GNOJIDBOM.
  • Jesen - aktivno doba za uređenje okućnice

    2. 10. 2019
    Jesen je pravo godišnje doba za radove na uređenju okućnice i sadnju jesenskih ljepotica u posude. Posadite ukrasno bilje sada i već u rano proljeće uživajte u raskoši vašeg vrta.
  • Štete na ukrasnom bilju i u vrtovima - promijenite zemlju

    18. 9. 2019
    Često se dešava da ukrasna biljka koju uzgajamo u ukrasnim posudama uvene. Koji je razlog tome? Štetu mogu prouzročiti ličinke hrušta –grčice koje se nalaze u zemlji i rade štetu korijenju biljke.
  • Uloga organske tvari u povrtnjaku

    11. 9. 2019
    Osnovni uvjet plodnog tla je dovoljna količina organske tvari –humusa u tlu.
  • Tulipani mogu cvjetati godinama

    9. 9. 2019
    Koliko vrt izgleda prazno bez ruže u lipnju, isto izgleda u travnju bez tulipana. Čarolija tih lukovica je u tome da su nakon dugih zimskih mjeseci prve koje zaista primjetno i veselo navješćuju proljeće, a s njime i rad i život na otvorenom. Kako možemo postići da cvatu niz godina, a ne samo prvog proljeća nakon sadnje?