Savjeti za vrtlarenje - 2019 - napravivrt.hr
Search
Search

Savjeti za vrtlarenje - 2019

  • Sačuvajmo maslinike i vinograde do berbe Bio Plantella žutim ljepljivim pločama

    24. 7. 2019
    Vremenske prilike pogodovale su razmnožavanju štetnika i u nadolazećem periodu je najvažnije sačuvati plod do berbe. Štete na maslini mogu nanijeti mnogi kukci i bolesti. Sreća je u tome da samo mali broj štetnika i bolesti nanose velike štete. Važni štetnici na maslini su maslinin moljac ,maslinina muha, svrdlaš, …a od bolesti masline ističu se gljivične bolesti paunovo oko, olovna bolest te bakterijska bolest rak masline.
  • Žućenje lišća na biljkama

    18. 7. 2019
    Mnoge biljke su se iscrpile dajući plodove, a neke od njih pate od nedostatka hranjiva ili pojedinog hranidbenog elementa. Kada se pojavi žućenje lišća na biljkama moramo znati prepoznati uzrok. Većinom na sreću, nije riječ o bolesti već o fiziološkoj promjeni na biljci do koje dolazi zbog nedostatka željeza. Ta pojava naziva se kloroza ili žutica.
  • Prirodno sačuvajmo povrtnjak

    10. 7. 2019
    Napokon smo dočekali plodove našeg truda u povrtnjaku. Iz dana u dan plodovi sazrijevaju i redovitom berbom potičemo novu cvatnju i plodonošenje.
  • Redovito branje povrća

    8. 7. 2019
    Napokon je stiglo vrijeme kada redovito i obilno beremo plodove u povrtnjacima. Ljeto je dio godine kada uživamo u rajčicama, tikvicama, krastavcima, patlidžanima, paprikama.... Ove plodove treba redovito brati jer se time pobuđuje daljnja cvatnja i plodonošenje.
  • Visoke temperature mogu napraviti velike štete u povrtnjaku i voćnjaku

    3. 7. 2019
    Visoke temperature i sunčeve zrake mogu uništiti sav naš trud pri uzgoju povrtnih, voćnih i ukrasnih kultura. Biljke stradavaju tako da na lišću i plodovima nastaju ožegotine – mrlje koje umanjuju kvalitetu ploda i stvaraju uvjete za bolesti i štetnike. Pri temperaturama višim od 32 ⁰C rast biljaka se usporava.
  • U povrtnjaku prirodno protiv bolesti i štetnika

    28. 6. 2019
    O biljkama u povrtnjaku treba brinuti tijekom cijele godine, a ne samo u trenutku kada nastupi problem.Vrt pratimo iz dana u dan i u njemu nastojimo održati što prirodniji uzgoj povrća.
  • Neke povrtnice trebaju oslonac

    27. 6. 2019
    Zbog širokog izbora povrtnica koje želimo uzgajati, u vrtu lako možemo ostati bez prostora. Srećom, neke povrtnice su visoke, penjačice i osloncem ih možemo podignuti u visinu. Tako na malom prostoru možemo posaditi više biljaka i istodobno ih zaštititi od napada različitih bolesti.
  • Zašto kombiniranje biljaka pomaže u povrtnjaku

    24. 6. 2019
    Mudra kombinacija sijanja i sadnje povrća može biti od velike koristi a ako još kombiniramo povrće s ukrasnim i začinskim biljem, korist je višestruka. Kombiniranje pomaže iskoristiti površinu maksimalno - povećava količinu uroda, štiti od bolesti i štetnika, privlači korisne kukce koji se hrane štetnicima, a bit je što prirodnije i zdravije uzgojeno povrće za prehranu čovjeka.
  • Pomognimo oplodnju i zadržavanje ploda na mediteranskim voćkama

    19. 6. 2019
    Ako smo agrotehničke radnje (gnojidbu, rezidbu, zaštitu…) kvalitetno odradili te nije bilo vremenskih nepogoda cvatnja je bila uspješna i obilna.
  • Kako njegovati biljke tijekom vrućih ljetnih mjeseci

    14. 6. 2019
    Ljeti, zemlju u vrtu treba njegovati i čuvati od jakih sunčevih zraka. Visoke temperature, vjetar i manjak prirodne vlage isušuju površinski, ali i dubinski sloj zemlje. Tla koja imaju dovoljnu količinu humusa lakše se bore sa sušom i manjkom vlage dok su zbijena tla s manjkom humusa pogubna za biljke.