Savjeti za vrtlarenje - 2019 - napravivrt.hr
Search
Search

Savjeti za vrtlarenje - 2019

  • Mirisne bourbon ruže

    12. 6. 2019
    Biljka je nastala križanjem kineske (R. chinensis) s jesenskom bugarskom ružom (R. damascena 'Quatre Saisons').
  • Simptomi nedostatka hranjiva na plodovitom povrću - kako pomoći??

    10. 6. 2019
    Cilj ishrane biljaka je osigurati biljkama dovoljne količine lako pristupačnih (vodotopivih) makro i mikroelemenata. Opskrbljenost biljaka mineralnim tvarima ovisna je o usvojenoj količini hranjivih elemenata, ali i njihovoj pokretljivosti, te sposobnosti premještanja unutar biljke. Na kvalitetu povrća i na količinu prinosa direktno utječu tlo, klima, sortiment, agrotehničke mjere (gnojidba, zaštita...).
  • Zalijevanje povrtnjaka ljeti

    9. 6. 2019
    Vruće i suho ljeto zahtjeva važan rad u vrtu - biljkama je potrebno osigurati primjerenu količinu vode, kojom duž biljke teku hranjive tvari iz jednog organa u druge i tako osiguravaju rast, razvoj i plodove.
  • Kalendar radova: Lipanj 2019

    5. 6. 2019
    Svibanj je mjesec kad ima puno radova u vrtu.
  • Brzo rastuće povrće za ljeto

    3. 6. 2019
    Ljeto nikako nije vrijeme da naš vrt ostavimo prazan. Rane proljetne povrtnice ubrane su i pospremljene, a na red dolaze povrtnice koje uspijevaju ljeti. U preradu uključujemo povrtnice koje ljeti vrlo brzo rode, imaju kratku vegetaciju i koje možemo kombinirati ili saditi s ostalim kulturama.
  • Recept za izvrstan domaći kompost

    1. 5. 2019
    Kod kuće tijekom cijele sezone stvaramo kompost koji nam ujesen služi u vrtu kao izvrsno organsko gnojivo. Kompost dodajemo tlu samo jednom u tri godine zbog dugotrajnog djelovanja. Kod stvaranja visokokvalitetnog komposta potrebno je paziti što kompostiramo jer stvaramo hranjive tvari za biljke koje će biti naša hrana.
  • Na balkonu moderne su plavo-ljubičasto-bijele kombinacije

    29. 4. 2019
    U danima, kada nas sunčane zrake podsjete na vruće ljeto, planiramo koje biljke ćemo odabrati za ovogodišnje uređenje balkona i okućnica i o kojih ćemo posebno voditi brigu i njegu. Unatoč maloj količini zemlje, koju će dijeliti sa svojim susjedama u posudama, balkonske biljke mogu bujno cvasti tijekom čitave sezone.
  • Biljke kao pomoć u vrtu

    9. 4. 2019
    Svi ljubitelji vrtlarenja neka u svoj domaći vrt uključe i biljke koje će biti od velike pomoći gnojenim biljkama. Ti se tihi pomoćnici ne kreću, ne govore, ali aktivno brane svoje susjede od bolesti i štetočina.
  • 6 nužnih radova za najljepši travnjak u susjedstvu

    2. 4. 2019
    Trava u vrtu istovremeno može biti korisna i privlačna: lijep kontrast između cvjetnih gredica, meko i sigurno dječje igralište te smirujući kutak za opuštanje. No, nužno je voditi brigu o njoj.
  • Kako ostvariti bogatu berbu borovnica?

    25. 3. 2019
    Na sam spomen borovnica odmah pomišljamo na šumske divlje borovnice, šačicu kojih možemo ubrati za vrijeme šetnje, i to ako imamo sreće. No, uz malo truda možete podignuti bogat nasad američkih borovnica u svom vrtu.