Savjeti za vrtlarenje - 2020 - napravivrt.hr
Search
Search

Savjeti za vrtlarenje - 2020

  • BOLESTI I ŠTETNICI, KOJI NAM U KASNO LJETO ZADAJU BRIGE

    26. 8. 2020
    Bili smo vrijedni u vrtovima od ranog proljeća, kad smo uzgojili presadnice, pa sve do sada kasnog ljeta kada ubiremo plodove svoga truda. Mnogim povrtnim kulturama ali i ukrasnim biljkama možemo produžiti rast i plodonošenje ako ih sačuvamo zdravima i od napada štetnika.
  • KAKO DO NAJBOLJEG POVRTNJAKA U OVOJ JESENI

    18. 8. 2020
    Radovi u vrtu nikad ne prestaju, a odmora nema ni krajem kolovoza. Vrijeme je berbe i spremanja voćaka i povrtnica za zimnicu. Sušno razdoblje zahtijeva redovno zalijevanje biljaka, a ako se oduži razdoblje sa kišama, korovi u vrtu bujaju pa ih je najbolje mehanički odstraniti.
  • VRIJEME JE ZA RAZMNOŽAVANJE BILJAKA ZELENIM REZNICAMA

    11. 8. 2020
    Razmnožavanje reznicama je jedan od oblika vegetativnog razmnožavanja. Ovakav način razmnožavanja je vrlo popularan s obzirom na njegovu jednostavnost i vrlo dobre rezultate i veliki broj biljaka koje se na ovaj način uspješno razmnožavaju.
  • SJETVA POVRĆA U KOLOVOZU

    4. 8. 2020
    Kako biste uživali u bogatim okusima svježeg povrća u ranu jesen i rano proljeće, kolovoz je vrijeme sjetve. Od početka do druge polovice kolovoza sije i sadi se blitva, mrkva, peršin, luk srebrenac, matovilac, kineski kupus, korabica, endivija, poriluk....
  • AROMATIČNO I LJEKOVITO BILJE

    28. 7. 2020
    Uporaba ljekovitog , aromatičnog i medonosnog bilja u svakodnevnom životu čovjeka stara je koliko i čovječanstvo. Ljudi su biljke koristili u svrhu liječenja, prehrane i u kozmetičke svrhe.
  • KAKO PRODUŽITI CVATNJU BALKONSKOG CVIJEĆA?

    21. 7. 2020
    Balkonsko cvijeće kao što su pelargonije, surfinije, milijun zvona i drugo, za svoj rast i cvatnju trebaju puno hranjiva. U nekoliko kratkih mjeseci rasta u ograničenoj površini želimo imati bujno cvijeće i dovoljno lisne mase koje će prehraniti cvjetove
  • KAKO SPRIJEČITI PROBLEME NA RAJČICAMA?

    14. 7. 2020
    Primijetili ste da s vašim rajčicama, (čili) papričicama ili ostalom plodovitom povrću nešto nije u redu? Upoznat ćemo vas sa simptomima nedostatka ili deficita ključnih elemenata u ishrani ovih biljaka i o najvažnijim mjerama, kojima možete spriječiti pojavu najznačajnije bolesti rajčica - plamenjače.
  • POVRĆE, VOĆKE I UKRASNE BILJKE MOGU STRADATI ZBOG VISOKIH TEMPERATURA

    7. 7. 2020
    Biljke najčešće stradavaju zbog štetnika i bolesti (virusa , bakterija ...) ali ponekad i zbog nekih drugih razloga. Trebali bi biti upoznati s mogućim problemima koji se mogu dogoditi kako bi mogli reagirati na vrijeme i kako bi zaštitili svoje biljke.
  • KAKO POSTIĆI DA BALKONSKE BILJKE OBILNIJE CVATU?

    2. 7. 2020
    Unatoč maloj količini zemlje koju dijele sa svojim susjedama u posudama, balkonske biljke mogu bujno cvasti tijekom čitave sezone. Ipak, za to nikako nisu dovoljni samo kvalitetna zemlja i zalijevanje jer su biljkama neophodno potrebna dodatna hranjiva i mikrohranjiva koja mogu dobiti ili putem tekućih ili kroz kruta gnojiva s postepenim oslobađanjem.
  • PELARGONIJE NEK OSTANU ZDRAVE

    1. 7. 2020
    Pelargonije svih vrsta i dalje so među najpopularnijim biljkama za balkone, korita i lonce u Hrvatskoj. Nažalost, nisu otporne na bolesti i štetočine, pa ih treba redovito promatrati i pažljivo brinuti kako bi se pravovremeno poduzeli koraci kada se pojave prvi problemi.