Radovi u voćnjaku u kasnu jesen - napravivrt.hr
Ova mrežna stranica koristi kolačiće.
Kolačiće koristimo kako bismo vam omogućili nesmetano i prihvatljivo korisničko iskustvo. Daljnjom uporabom ove mrežne stranice suglasni ste s našom politikom kolačića.

Internet kolačići (Cookie)

Što su to kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke u koje se upišu podatci o posjetu mrežnoj stranici.

Kolačići olakšavaju i pojednostavnjuju interakciju između korisnika i mrežne stranice. Oni omogućavaju mrežnoj stranici da zapamti individualne preferencije i aktivnosti i na taj način štede vrijeme i doprinose učinkovitijem i korisniku prihvatljivijem pretraživanju.

Razloga za uporabu kolačić je više a kao prvi njihova je sposobnost pohranjivanja podataka o stanju pojedine mrežne stranice (izbor jezika, broj prikazanih rezultata, veličina fonta, itd.). Pored toga, oni olakšavaju izvođenje servisa (registracija, sadržaj košarice za kupovanje, prijava na e-novosti, gledanje videa, itd.) i prikupljanje informacija o navikama mrežnih korisnika (broj posjeta, sadržaj zanimljiv korisnicima, itd.). Sve ovo pomaže poboljšanju korisnikovog iskustva kao i procjeni učinkovitosti dizajna mrežne stranice.

Nijedan od kolačića upotrijebljen na našim mrežnim stranicama ne prikuplja informacije koje bi otkrivale vaš osobni identitet.

U želji da budemo potpuno otvoreni, izradili smo listu svih kolačića koje upotrebljavamo kao i njihovu svrhu. Imajte na umu da ste pri daljnjoj uporabi ovih mrežnih stranica suglasni s uporabom popisanih kolačića.

Koji se cookieji upotrebljavaju na ovoj stranici?

Nužno potrebni kolačići:

Kolačići nam pomažu na odgovarajući način prikazati sadržaje, omogućavaju djelovanje obrazaca, košarice i drugih bitnih elemenata mrežne stranice.
Ovakvi kolačići su aktivni samo za vrijeme trajanja sesije.
Primjer upotrijebljenih kolačića: ASP.NET_SessionId

Google

Google koristi kolačiće za pohranjivanje omiljenih korisničkih postavki, izbora verzije jezika, br. prikazanih posjeta i vrijednosti, prikaz informacija na Googlovim mapama i mnogih drugih funkcionalnosti i usluga ovog mrežnog giganta.
Više >>

Google Analytics

Google Analytics je usluga mrežnog analiziranja. Nudi nam informacije o ponašanju korisnika na našim mrežnim stranicama i time nam pomaže stvoriti bolje korisničko iskustvo, prikazati relevantan sadržaj, itd. Kod pregledavanja tih podataka osobno ste neprepoznatljivi.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 2 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: _ga, __utma, __utmb,__utmc, __utmz in __utmv.
Više >>

Youtube

Usluga YouTube upotrebljava se za prikazivanje video snimaka, a kolačići se koriste za bilježenje podataka o pregledavanju, pohranjivanje korisničkih postavki, prikaz relevantnih video snimaka, itd.
Ovaj način može postaviti kolačiće na vašem računalu, ako kliknete na YouTube video-player ali YouTube neće pohraniti osobno prepoznatljivu informaciju za reprpdukciju umetnutih videa koristeći način pojačane privatnosti.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 10 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: Visitor_info1_Live, Use_Hitbox, SID, LOGIN_INFO, use_hotbox, PREF, SSID, HSID, watched_video_id_list, __utma, __utmz, demographics, VISITOR_INFO1_LIVE
Više >>

Facebook

Kolačići usluge Facebook personaliziraju iskustvo zajedničkog korištenja jer omogućavaju prijavu i jednostavnu interakciju s društvenim mrežama i bilježe broj dijeljenja, lajkova, komentara.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 5 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: act,locale, lu, datr, csm
Više >>

Kako omogućiti ili onemogućiti kolačiće?

Kolačiće ne ćemo nikako upotrebljavati za prikupljanje vaših osobnih podataka. Ako želite, možete promijeniti postavke o uporabi kolačića u pretraživaču svojeg računala ili mobilnog uređaja.

Većina modernih pretraživača omogućava vam da prihvatite ili odbijete sve kolačiće, prihvatite ili odbijete samo određene vrste kolačića ili primite upozorenje kada mrežna stranica želi pohraniti kolačić na vašem uređaju. Uz to, možete izbrisati i kolačiće koje je pretraživač već pohranio na vašem uređaju.

Upozoravamo vas da u slučaju isključivanja cookieja sve funkcionalnosti mrežnih stranica možda ne će djelovati jednako učinkovito, upozorenje o uporabi kolačića prikazat će se kod svakog posjeta, a to će dugoročno negativno utjecati na vaše korisničko iskustvo.

Postupak promjene postavki kolačića različit je u svakom pretraživaču. Informaciju o tome možete potražiti pomoću funkcije “Help”, posjetivši www.aboutcookies.org koja daje pojedinosti o promjeni postavki kolačića u svim modernim pretraživačima ili nas kontaktirajte putem e-pošte.

Kolačići Google Analytics, DoubleClick i AddThis mogu se onemogućiti pomoću uputa koje se nude preko donjih uputa:
Google Analytics: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en
Double Click: http://www.google.com/policies/technologies/ads/
AddThis: http://www.addthis.com/privacy/opt-out-saved#.UbmBr6zDCZd

Obrada osobnih podataka koje unosite u obrasce na mrežnoj stranici i pretplati na e-novosti

Podatci koje upišete u obrasce na mrežnoj stranici koriste se isključivo za slanje poruke (upita, rezervacija, kupnje, itd.) ili tražene usluge. Vaši su podatci zaštićeni, skriveni su trećim stranama i ne koriste se za bilo kakve druge namjene izvan gore opisanih.

S prijavom na e-novosti suglasili ste se da se vaša adresa elektronske pošte može upotrijebiti kako bi vas se obavijestilo o novim uslugama/proizvodima. Možete se odjaviti u bilo koje vrijeme tako da u poslanoj e-poruci kliknete na označenu vezu za odjavu.

Više informacija o cookiejima nudi se i u smjernicama pružatelja informacijskih usluga (Information Commissioner’s Guidelines)

Search
Search

Radovi u voćnjaku u kasnu jesen

18. 10. 2019

Voćari znaju da u jesen, nakon završene berbe voća, počinje priprema za sljedeću vegetacijsku godinu. 

Koji nas sve radovi čekaju u kasnu jesen?

Zaštita voćaka, gnojidba voćaka, sadnja mladih voćaka, sanitarna rezidba,...

Zaštita voćaka

Zaštitu voćaka nakon berbe započinjemo sakupljanjem otpalog lišća, mumificiranih plodova iz krošnje i sa zemlje ispod voćke, uklanjanje starih i polomljenih grana. Sve ove dijelove voćke treba iznijeti iz voćnjaka i spaliti. Njihovim uništavanjem smanjuje se populacija patogena. Jesensko prskanje voćaka i vinograda je obavezna mjera zaštite.

Dokazana dobra praksa je upotreba bakrenih sredstava jer se suzbijaju uzročnici mnogih bolesti. Suzbija se rogač šljive, monilije koštičavih voćki (marelice, breskve, šljive, trešnje i višnje), bakteriozne  plamenjače jabuke i kruške, šupljikavost lišća i krastavost plodova marelice i drugih koštičavih voćki, kovrčavost lišća breskve, eskorioze vinove loze ...  

Bio Plantella Cuprovin  bakreno je sredstvo koje koristimo na voćkama.Voćke počinjemo tretirati kada opadne 20% lisne mase i ponovimo kada lišće potpuno opadne. 

Prskamo u koncentraciji 20 g /10 l vode.Važno je okupati cijelu voćku jer tako sprječavamo razvoj i širenje patogena i bolesti. Tretiranje treba obaviti po lijepom vremenu, bez vjetra. Zaštićeno stablo voćke  bolje podnosi niske temperature. Bio Plantella Cuprovin kupuje se bez iskaznice i dostupno je u pakiranjima od 35 g i 1 kg. 

Masline je jako važno zaštititi bakrom, upravo nakon berbe, kako bi spriječili razvoj i širenje paunovog oka, a ta bolest nam može uništiti prinos u sljedećoj godini.

Ovaj potpuno prirodni bijeli premaz za zaštitu debla voćaka. Štiti drvo od mraza, lišajeva, mahovine i pucanja kore. Sprječava prezimljavanje štetnika u kori stabala. Deblo premažemo do visine prvih višegodišnjih grana.

  • Gnojidba voćaka

U listopadu i studenom drveće pognojimo po rubu krošnje ORGANSKIM GNOJIVOM.  Po površini pospemo organsko gnojivo Plantella Organik u obliku peleta. Ovim gnojivom osiguravamo zdrav rast u sljedećoj godini,  kvalitetnu dohranu svim potrebnim hranjivima koje gnojivo sadrži, potičemo stvaranje humusa... Mladim voćkama dodajemo do 1 kg gnojiva, a starijim voćkama dodajemo od 2-3 kg gnojiva, ovisno o bujnosti krošnje, prinosu,..

  • Premazivanje i zaštita rana na voćkama

Prilikom berbe voćaka dolazi i do oštećenja grana na stablima. Od velike je važnosti svaku nastalu ranu na voćki zaštititi voćarskim voskom.  

Bio Plantella Arbosan  je vosak za premazivanje rana kod cijepljenja i ostalih oštećenja na drveću i grmlju. Omogućuje brzo cijeljenje i sprečava razvoj bakterija.  


Učinkovitu zaštitu biljaka od bolesti omogućuje:

  1. dobrom elastičnošću i na niskim temperaturama
  2. primjerenom gustoćom za odlično prekrivanje rana i oštećenja
  3. omogućuje brže zarastanje oštećenog  tkiva biljke
  4. sprečava ulaza klica bolesti u biljku  

Milica Sekulić, stručni savjetnik Unichem Agro