BOLESTI I ŠTETNICI, KOJI NAM U KASNO LJETO ZADAJU BRIGE - napravivrt.hr
Ova mrežna stranica koristi kolačiće.
Kolačiće koristimo kako bismo vam omogućili nesmetano i prihvatljivo korisničko iskustvo. Daljnjom uporabom ove mrežne stranice suglasni ste s našom politikom kolačića.

Internet kolačići (Cookie)

Što su to kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke u koje se upišu podatci o posjetu mrežnoj stranici.

Kolačići olakšavaju i pojednostavnjuju interakciju između korisnika i mrežne stranice. Oni omogućavaju mrežnoj stranici da zapamti individualne preferencije i aktivnosti i na taj način štede vrijeme i doprinose učinkovitijem i korisniku prihvatljivijem pretraživanju.

Razloga za uporabu kolačić je više a kao prvi njihova je sposobnost pohranjivanja podataka o stanju pojedine mrežne stranice (izbor jezika, broj prikazanih rezultata, veličina fonta, itd.). Pored toga, oni olakšavaju izvođenje servisa (registracija, sadržaj košarice za kupovanje, prijava na e-novosti, gledanje videa, itd.) i prikupljanje informacija o navikama mrežnih korisnika (broj posjeta, sadržaj zanimljiv korisnicima, itd.). Sve ovo pomaže poboljšanju korisnikovog iskustva kao i procjeni učinkovitosti dizajna mrežne stranice.

Nijedan od kolačića upotrijebljen na našim mrežnim stranicama ne prikuplja informacije koje bi otkrivale vaš osobni identitet.

U želji da budemo potpuno otvoreni, izradili smo listu svih kolačića koje upotrebljavamo kao i njihovu svrhu. Imajte na umu da ste pri daljnjoj uporabi ovih mrežnih stranica suglasni s uporabom popisanih kolačića.

Koji se cookieji upotrebljavaju na ovoj stranici?

Nužno potrebni kolačići:

Kolačići nam pomažu na odgovarajući način prikazati sadržaje, omogućavaju djelovanje obrazaca, košarice i drugih bitnih elemenata mrežne stranice.
Ovakvi kolačići su aktivni samo za vrijeme trajanja sesije.
Primjer upotrijebljenih kolačića: ASP.NET_SessionId

Google

Google koristi kolačiće za pohranjivanje omiljenih korisničkih postavki, izbora verzije jezika, br. prikazanih posjeta i vrijednosti, prikaz informacija na Googlovim mapama i mnogih drugih funkcionalnosti i usluga ovog mrežnog giganta.
Više >>

Google Analytics

Google Analytics je usluga mrežnog analiziranja. Nudi nam informacije o ponašanju korisnika na našim mrežnim stranicama i time nam pomaže stvoriti bolje korisničko iskustvo, prikazati relevantan sadržaj, itd. Kod pregledavanja tih podataka osobno ste neprepoznatljivi.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 2 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: _ga, __utma, __utmb,__utmc, __utmz in __utmv.
Više >>

Youtube

Usluga YouTube upotrebljava se za prikazivanje video snimaka, a kolačići se koriste za bilježenje podataka o pregledavanju, pohranjivanje korisničkih postavki, prikaz relevantnih video snimaka, itd.
Ovaj način može postaviti kolačiće na vašem računalu, ako kliknete na YouTube video-player ali YouTube neće pohraniti osobno prepoznatljivu informaciju za reprpdukciju umetnutih videa koristeći način pojačane privatnosti.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 10 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: Visitor_info1_Live, Use_Hitbox, SID, LOGIN_INFO, use_hotbox, PREF, SSID, HSID, watched_video_id_list, __utma, __utmz, demographics, VISITOR_INFO1_LIVE
Više >>

Facebook

Kolačići usluge Facebook personaliziraju iskustvo zajedničkog korištenja jer omogućavaju prijavu i jednostavnu interakciju s društvenim mrežama i bilježe broj dijeljenja, lajkova, komentara.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 5 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: act,locale, lu, datr, csm
Više >>

Kako omogućiti ili onemogućiti kolačiće?

Kolačiće ne ćemo nikako upotrebljavati za prikupljanje vaših osobnih podataka. Ako želite, možete promijeniti postavke o uporabi kolačića u pretraživaču svojeg računala ili mobilnog uređaja.

Većina modernih pretraživača omogućava vam da prihvatite ili odbijete sve kolačiće, prihvatite ili odbijete samo određene vrste kolačića ili primite upozorenje kada mrežna stranica želi pohraniti kolačić na vašem uređaju. Uz to, možete izbrisati i kolačiće koje je pretraživač već pohranio na vašem uređaju.

Upozoravamo vas da u slučaju isključivanja cookieja sve funkcionalnosti mrežnih stranica možda ne će djelovati jednako učinkovito, upozorenje o uporabi kolačića prikazat će se kod svakog posjeta, a to će dugoročno negativno utjecati na vaše korisničko iskustvo.

Postupak promjene postavki kolačića različit je u svakom pretraživaču. Informaciju o tome možete potražiti pomoću funkcije “Help”, posjetivši www.aboutcookies.org koja daje pojedinosti o promjeni postavki kolačića u svim modernim pretraživačima ili nas kontaktirajte putem e-pošte.

Kolačići Google Analytics, DoubleClick i AddThis mogu se onemogućiti pomoću uputa koje se nude preko donjih uputa:
Google Analytics: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en
Double Click: http://www.google.com/policies/technologies/ads/
AddThis: http://www.addthis.com/privacy/opt-out-saved#.UbmBr6zDCZd

Obrada osobnih podataka koje unosite u obrasce na mrežnoj stranici i pretplati na e-novosti

Podatci koje upišete u obrasce na mrežnoj stranici koriste se isključivo za slanje poruke (upita, rezervacija, kupnje, itd.) ili tražene usluge. Vaši su podatci zaštićeni, skriveni su trećim stranama i ne koriste se za bilo kakve druge namjene izvan gore opisanih.

S prijavom na e-novosti suglasili ste se da se vaša adresa elektronske pošte može upotrijebiti kako bi vas se obavijestilo o novim uslugama/proizvodima. Možete se odjaviti u bilo koje vrijeme tako da u poslanoj e-poruci kliknete na označenu vezu za odjavu.

Više informacija o cookiejima nudi se i u smjernicama pružatelja informacijskih usluga (Information Commissioner’s Guidelines)

Search
Search

BOLESTI I ŠTETNICI, KOJI NAM U KASNO LJETO ZADAJU BRIGE

26. 8. 2020
Bili smo vrijedni u vrtovima od ranog proljeća, kad smo uzgojili presadnice, pa sve do sada kasnog ljeta kada ubiremo plodove svoga truda. Mnogim povrtnim kulturama ali i ukrasnim biljkama možemo produžiti rast i plodonošenje ako ih sačuvamo zdravima i od napada štetnika

Od bolesti povrtnjak i dalje treba čuvati od:

Pepelnice

Rajčice najčešće napada Oidium lycopersicum, a patlidžan i paprike napada Laveillula taurica. 
 
Kod obadvije vrste pepelnice prvi simptomi zaraze javljaju  u obliku žućkastih pjega. Na mjestu pjega vide se  bijele prevlake (konidije i micelij gljive). 

Kada je lišće  napadnuto pepelnicom ono žuti i uvija se, nakon čega se suši, kod paprike otpada a kod rajčice ostaje visjeti na stabljici. Pepelnice su najopasnije krajem  ljeta i početkom jeseni.  

Plamenjače

Za suha i vruća  vremena nema plamenjače na biljkama. Čim počnu kiše i vlažna jutra i noći pojavljuje se na povrtnim i ukrasnim biljkama. Napada sve dijelove biljke, stabljiku, plod ali i gomolj. 

Bolest počinje na krumpiru a zatim se seli na druge kulture. Na listu se javljaju pjege nepravilna oblika koje su ispočetka svijetlosmeđe a kasnije potamne i nekrotiziraju, dok peteljke lista još ostaju zelene  a na stabljici se pjege najčešće pojavljuju na mjestu spoja s lisnom peteljkom (zbog mogućnosti zadržavanja vode u tom žlijebu), pjege su elipsastog oblika i  zahvaćaju parenhim kore. Na plodovima  se javljaju manje tamno obojene i ulegnute pjege. 

Efikasna rješenja problema:

  • Protiv pepelnice ali i plamenjače najbolja mjera zaštite je preventiva. Iz iskustva znamo kada je moguća pojava bolesti  i zato počnemo biljke prskati preventivno kako bi umanjili mogućnost zaraze. Kako bi spriječili pojavu pepelnice biljke redovito prskamo Bio Plantella Natur koji sadrži ekstrakt brižno odabrane poljske preslice, iznimno bogate silicijem, kalcijem i kobaltom te optimalnim sadržajem ostalih minerala i vitamina E. Silicijeva kiselina učvršćuje stanične membrane biljaka koje tako  postanu otpornije, a sumporni spojevi biljke jačaju.  Zbog visokog sadržaja silicija, kalcija i kobalta te ostalih minerala,  poljska preslica je inače dobro poznata kao odlično sredstvo za suzbijanje bolesti na voćkama, povrću i ukrasnom bilju
  • Čim zapazite plamenjaču  odmah uklonite i spalite zaražene dijelove kako bi spriječili širenje bolesti. Ako zalijevate rajčice, nikako nemojte polijevati biljke, nago zalijevajte kraj stabljike, po tlu. Biljke ojačajte Bio Plantella Vitom koja sadrži visok sadržaj vitamina, osobito vitamina B skupine, te optimalna kombinacija aminokiselina i humusnih kiselina koje zajedno utječu na sustav zemlja-korijen-biljka i tako omogućavaju biljkama vrlo brz te bujan rast, a biljke tako postaju otporne na različite čimbenike stresa. 
  • Pravilo je da biljke iz iste obitelji (npr pomoćnice: rajčica, krumpir, paprika, patlidžan, duhan...) često napadaju isti bolesti i nametnici. Stoga je glavna preporuka nikada ne saditi biljke iz iste obitelji jednu pored druge, jer tako olakšavate prijenos bolesti s jedne na drugu vrstu.

Štetnici koji nam u kasno ljeto zadaju brige:

Tripsi

Usisavanjem biljnog soka tripsi uništavaju listove - uvijaju se i dobivaju srebrnast izgled. Prezimljuju na korovu ili u gornjem sloju tla. 

Postoje razne vrste tripsa i rade štetu na povrću i ukrasnim biljkama:
  • Duhanov trips napada od povrtnica kupus, luk i poriluk a zatim i susjedno povrće rajčicu, papriku, krastavac, tikvice i lubenicu.
  • Kalifornijski trips napada krizanteme a osim njih i gerbere, ruže, afričke ljubice, ciklame i dr. cvijeće, a među povrtnim kulturama najviše šteti paprici, salatnim krastavcima i salati.
  • Trips gladiole osim gladiola napada kale, karanfil, irise, amarlis, frezije i narcise.

Žičnjaci i grčice hrušta

Rade oštećenja na podzemnim dijelovima biljaka (gomolj, korijen biljke). Na gomolju krumpira žičnjaci rade uske hodnike  dok grčice prave  površinska plića udubljenja. Na mladim jesenskim presadnicama  povrća pregrizu  korijenov vrat ili korijenje pa biljke ugibaju. 

Grčice vole vlažno tlo i masovniji napad je za kišnih dana. 

Gusjenice

Na povrću, najviše na kupusu, karfiolu, brokuli.., na voćkama i ukrasnim biljkama, pogotovo ružama i pelargonijama, vidimo omotano, šupljikavo izgriženo lišće. 

Na donjoj strani lišća možemo vidjeti jaja, a možemo primijetiti i gusjenice.

Listne uši

I u jesensko vrijeme se na mladim izbojcima ponekad pojavljaju uši koje  čine štetu sisanjem sokova čime direktno iscrpljuju biljke, a biljka reagira karakterističnim uvijanjem listova (kovrčanjem). 

Uši izlučuju ljepljivu i slatku tekućinu (mednu rosu) na koju se naseljavaju gljivice čađavice koje loše utječu na fotosintezu i na izgled ploda.

Efikasna rješenja problema:

  • Protiv duhanovog i kalifornijskog tripsa koristimo insekticide  Vertimec ili Karate zeon.
  • Zaštita biljaka od žičnjaka i grčica hrušta je najefikasnija kada   uklanjamo odrasle primjerke iz zemlje. To sprječava izravnu štetu, polaganje jaja i posljedični razvoj. Protiv grčica  u vrtu možemo si pomoći agrotehničkim mjerama, kao što su: dobra rotacija usjeva, rana sjetva, koordinirana gnojidba i obrada tla.
  • Protiv gusjenica na povrću, voćkama i  ukrasnom  bilju  poprskamo prirodnim sprejem od timijana i kleka Bio Plantella Thymi. Prskanje još 2 puta ponovimo u razmaku od tri dana. Ako kiša ispere nanos, sljedeći dan ponovno prskamo.
  • Za uništenje gusjenica odličan je i prirodni insekticid Bio Plantella Flora kenyatox verde. Bitno je prskati po štetnicima odmah kad štetnike primijetimo. Obavezno prskamo i donje dijelove listova. Za najbolji učinak prskamo ujutro ili navečer a prskanje ponovimo za 3 dana. Uništeni štetnici će pasti ili će ih vjetar otpuhati.
  • Velika preporuka je i korištenje Bio Plantella žutih ljepljivih ploča protiv širokog spektra štetnika na biljkama . Ljepljive ploče s brižno odabranom nijansom žute boje nezaustavljivo privlače brojne biljne štetnike kao što su trešnjina muha, razni zavrtači, jabučni savijač, maslinova muha, voćna osa, te odbija vrtne štetnike, među njima lisne uši, cvjetne štitaste moljce, buhače, buhice, grahove žiške i razne muhe, posebno lukove muhe. Kada se štetnik približi ploči, zalijepi se na brzo ljepljiv premaz entomološkog ljepila.