PRIPREMA VOĆNJAKA PRIJE ZIMSKOG SNA - napravivrt.hr
Ova mrežna stranica koristi kolačiće.
Kolačiće koristimo kako bismo vam omogućili nesmetano i prihvatljivo korisničko iskustvo. Daljnjom uporabom ove mrežne stranice suglasni ste s našom politikom kolačića.

Internet kolačići (Cookie)

Što su to kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke u koje se upišu podatci o posjetu mrežnoj stranici.

Kolačići olakšavaju i pojednostavnjuju interakciju između korisnika i mrežne stranice. Oni omogućavaju mrežnoj stranici da zapamti individualne preferencije i aktivnosti i na taj način štede vrijeme i doprinose učinkovitijem i korisniku prihvatljivijem pretraživanju.

Razloga za uporabu kolačić je više a kao prvi njihova je sposobnost pohranjivanja podataka o stanju pojedine mrežne stranice (izbor jezika, broj prikazanih rezultata, veličina fonta, itd.). Pored toga, oni olakšavaju izvođenje servisa (registracija, sadržaj košarice za kupovanje, prijava na e-novosti, gledanje videa, itd.) i prikupljanje informacija o navikama mrežnih korisnika (broj posjeta, sadržaj zanimljiv korisnicima, itd.). Sve ovo pomaže poboljšanju korisnikovog iskustva kao i procjeni učinkovitosti dizajna mrežne stranice.

Nijedan od kolačića upotrijebljen na našim mrežnim stranicama ne prikuplja informacije koje bi otkrivale vaš osobni identitet.

U želji da budemo potpuno otvoreni, izradili smo listu svih kolačića koje upotrebljavamo kao i njihovu svrhu. Imajte na umu da ste pri daljnjoj uporabi ovih mrežnih stranica suglasni s uporabom popisanih kolačića.

Koji se cookieji upotrebljavaju na ovoj stranici?

Nužno potrebni kolačići:

Kolačići nam pomažu na odgovarajući način prikazati sadržaje, omogućavaju djelovanje obrazaca, košarice i drugih bitnih elemenata mrežne stranice.
Ovakvi kolačići su aktivni samo za vrijeme trajanja sesije.
Primjer upotrijebljenih kolačića: ASP.NET_SessionId

Google

Google koristi kolačiće za pohranjivanje omiljenih korisničkih postavki, izbora verzije jezika, br. prikazanih posjeta i vrijednosti, prikaz informacija na Googlovim mapama i mnogih drugih funkcionalnosti i usluga ovog mrežnog giganta.
Više >>

Google Analytics

Google Analytics je usluga mrežnog analiziranja. Nudi nam informacije o ponašanju korisnika na našim mrežnim stranicama i time nam pomaže stvoriti bolje korisničko iskustvo, prikazati relevantan sadržaj, itd. Kod pregledavanja tih podataka osobno ste neprepoznatljivi.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 2 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: _ga, __utma, __utmb,__utmc, __utmz in __utmv.
Više >>

Youtube

Usluga YouTube upotrebljava se za prikazivanje video snimaka, a kolačići se koriste za bilježenje podataka o pregledavanju, pohranjivanje korisničkih postavki, prikaz relevantnih video snimaka, itd.
Ovaj način može postaviti kolačiće na vašem računalu, ako kliknete na YouTube video-player ali YouTube neće pohraniti osobno prepoznatljivu informaciju za reprpdukciju umetnutih videa koristeći način pojačane privatnosti.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 10 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: Visitor_info1_Live, Use_Hitbox, SID, LOGIN_INFO, use_hotbox, PREF, SSID, HSID, watched_video_id_list, __utma, __utmz, demographics, VISITOR_INFO1_LIVE
Više >>

Facebook

Kolačići usluge Facebook personaliziraju iskustvo zajedničkog korištenja jer omogućavaju prijavu i jednostavnu interakciju s društvenim mrežama i bilježe broj dijeljenja, lajkova, komentara.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 5 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: act,locale, lu, datr, csm
Više >>

Kako omogućiti ili onemogućiti kolačiće?

Kolačiće ne ćemo nikako upotrebljavati za prikupljanje vaših osobnih podataka. Ako želite, možete promijeniti postavke o uporabi kolačića u pretraživaču svojeg računala ili mobilnog uređaja.

Većina modernih pretraživača omogućava vam da prihvatite ili odbijete sve kolačiće, prihvatite ili odbijete samo određene vrste kolačića ili primite upozorenje kada mrežna stranica želi pohraniti kolačić na vašem uređaju. Uz to, možete izbrisati i kolačiće koje je pretraživač već pohranio na vašem uređaju.

Upozoravamo vas da u slučaju isključivanja cookieja sve funkcionalnosti mrežnih stranica možda ne će djelovati jednako učinkovito, upozorenje o uporabi kolačića prikazat će se kod svakog posjeta, a to će dugoročno negativno utjecati na vaše korisničko iskustvo.

Postupak promjene postavki kolačića različit je u svakom pretraživaču. Informaciju o tome možete potražiti pomoću funkcije “Help”, posjetivši www.aboutcookies.org koja daje pojedinosti o promjeni postavki kolačića u svim modernim pretraživačima ili nas kontaktirajte putem e-pošte.

Kolačići Google Analytics, DoubleClick i AddThis mogu se onemogućiti pomoću uputa koje se nude preko donjih uputa:
Google Analytics: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en
Double Click: http://www.google.com/policies/technologies/ads/
AddThis: http://www.addthis.com/privacy/opt-out-saved#.UbmBr6zDCZd

Obrada osobnih podataka koje unosite u obrasce na mrežnoj stranici i pretplati na e-novosti

Podatci koje upišete u obrasce na mrežnoj stranici koriste se isključivo za slanje poruke (upita, rezervacija, kupnje, itd.) ili tražene usluge. Vaši su podatci zaštićeni, skriveni su trećim stranama i ne koriste se za bilo kakve druge namjene izvan gore opisanih.

S prijavom na e-novosti suglasili ste se da se vaša adresa elektronske pošte može upotrijebiti kako bi vas se obavijestilo o novim uslugama/proizvodima. Možete se odjaviti u bilo koje vrijeme tako da u poslanoj e-poruci kliknete na označenu vezu za odjavu.

Više informacija o cookiejima nudi se i u smjernicama pružatelja informacijskih usluga (Information Commissioner’s Guidelines)

Search
Search

PRIPREMA VOĆNJAKA PRIJE ZIMSKOG SNA

21. 10. 2020
Priprema za sljedeću vegetacijsku godinu  u voćnjaku počinje odmah nakon berbe. Pred nama su jesenski radovi: zaštita voćaka, gnojidba voćaka, sadnja mladih voćaka i sanitarna rezidba.

Za veću otpornost i zdravije voćke

Zaštitu voćaka nakon berbe započinjemo sakupljanjem otpalog lišća, mumificiranih plodova iz krošnje i sa zemlje ispod voćke, uklanjanje starih i  polomljenih grana. Sve ove dijelove voćke treba iznijeti iz voćnjaka i spaliti. Njihovim uništavanjem smanjuje se populacija patogena. Jesensko  prskanje voćaka i vinograda je obavezna mjera zaštite. 

Dokazana dobra praksa je upotreba bakrenih sredstava koja  većaju otpornost biljki na razne   bolesti kao što su  rogač šljive, monilija koštičavih voćki (marelice, breskve, šljive, trešnje i višnje), bakteriozne  plamenjače jabuke i kruške, šupljikavost lišća i krastavost plodova marelice i drugih koštičavih voćki, kovrčavost lišća breskve, eskorioze vinove loze i sličnih.  
Bio Plantella Bakar bakreno je sredstvo koje koristimo na voćkama kada opadne 20% lisne mase i ponovimo kada lišće potpuno opadne. Prskamo u koncentraciji 35g /10 l vode. Važno je okupati cijelu voćku. Tretiranje treba obaviti po lijepom vremenu, bez vjetra.  Bakrom prskano stablo voćke  je zdravije, otpornije  i bolje podnosi niske temperature. 

Bio Plantella Bakar kupuje se bez iskaznice i dostupno je u pakiranju od 35 g koje je dovoljno za 100 četvornih metara. I masline je jako važno prskati  bakrom, upravo nakon berbe, kako bi voćke postale otporne i zdrave. 

Zaštita debla voćaka

Bio Plantella Protekt premaz bijele boje je premaz za zaštitu debla voćaka. Štiti drvo od mraza, lišajeva, mahovine i pucanja kore. Sprječava prezimljavanje štetnika u kori stabala. Deblo  premažemo do visine prvih višegodišnjih grana.

Namještanjem Bio Plantella ljepljive trake na deblo prepriječimo  opasnom malom zimskom mrazovcu, da se popne u krošnju i mladicama izgrize lišće. Obostrano ljepljivu traku jednostavno namjestimo 50 cm iznad tla još prije opadanja lišća.

Jesenska gnojidba voćaka

Po površini zemlje naokolo pod  rubom krošnje pognojimo organskim gnojivom u obliku peleta Plantella Organik. Ovim gnojivom  dodajemo potrebna hranjiva koje gnojivo sadrži te time osiguravamo zdrav rast u sljedećoj godini i potičemo stvaranje humusa. Mladim voćkama dodajemo do 1 kg gnojiva a starijim  voćkama dodajemo od 2-3 kg gnojiva, ovisno o bujnosti krošnje, tipu voćke i prinosu.

Sadnja novih voćaka

Idealan period za  sadnju voćnih sadnica je kasna jesen pred smrzavanjem zemlje. Nakon opadanja lišća, sadnice prelaze u fazu biološkog mirovanja i spremne su za sadnju. Sadnice posađene na jesen, se u usporedbi za proljetnom sadnjom bolje ukorjenjuju i spremnije dočekaju proljeće i novi vegetacijski period. 

Na jesen posađene sadnice će na proljeće biti ukorijenjene i trošiti energiju na novi rast i vegetaciju. Sadnice posađene u proljeće se moraju  ukorijeniti istovremeno kad je vrijeme i za novi rast. Zbog toga sadnice posađene tijekom jeseni u proljeće za dva do tri tjedna ranije počinju rasti. 
Za sadnju voćki nisu najbolje lokacije u udolinama, blizu šume, s visokom razinom podzemne vode ili na  svježe iskrčenom terenu. Na navedenim lokacijama nove sadnice nemaju najboljih uvjeta za rast. 

Prije sadnje iskopamo oko 50 cm veliku i dovoljno duboku jamu. Kod sadnje u sadnu jamu u području korijenja obavezno dodamo od 0,5-1 kg organskog gnojiva Plantella Organik. Gnojivo lagano prekrijemo zemljom, postavimo sadnicu i zatrpamo korijenje zemljom do vrha. 

Kod sadnje pazimo, da cijepljeno mjesto i poslije zasipanja jame ostane iznad površine zemlje. Za upotrebu kod sadnje samo jedne sadnice prikladno je malo pakiranje Plantella Organik za sadnice u količini 1,5 kg. 

Sanitarna rezidba voćaka

Glavni  razlog za redovitu rezidbu je uspostavljanje ravnoteže između rasti i rodnosti te podzemnog i nadzemnog dijela. Ravnotežu rast i rodnosti postižemo pravilnim omjerom  između vegetativnih i rodnih (generativnih) pupova. Jesensko- zimska rezidba obavlja se u vrijeme mirovanja od jeseni do proljeća, neposredno pred bubrenjem pupova.

Nakon  sanitarne rezidbe i kod cijepljenja  rane na granama i deblu premažemo voćarskim smolom Bio Plantella Arbosan, koja svojom gustoćom omogućava detaljno mazanje i brzo zacjeljivanje rana. Smola je  vrlo elastična i time otporna u svim vremenskim prilikama, zato dugotrajno štiti od štetnih organizama. Bio Plantella Arbosan smola u pakiranjima  od 100 g za manje potrebe i 350 g za veće, ima  na vrhu tube spužvicu kojom lako premazuju rane na voćkama.
bacc. ing.agr. Milica Sekulić, stručni savjetnik Plantella, Unichem Agro d.o.o.