KAKO DO VRHUNSKOG MASLINOVOG ULJA - napravivrt.hr
Ova mrežna stranica koristi kolačiće.
Kolačiće koristimo kako bismo vam omogućili nesmetano i prihvatljivo korisničko iskustvo. Daljnjom uporabom ove mrežne stranice suglasni ste s našom politikom kolačića.

Internet kolačići (Cookie)

Što su to kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke u koje se upišu podatci o posjetu mrežnoj stranici.

Kolačići olakšavaju i pojednostavnjuju interakciju između korisnika i mrežne stranice. Oni omogućavaju mrežnoj stranici da zapamti individualne preferencije i aktivnosti i na taj način štede vrijeme i doprinose učinkovitijem i korisniku prihvatljivijem pretraživanju.

Razloga za uporabu kolačić je više a kao prvi njihova je sposobnost pohranjivanja podataka o stanju pojedine mrežne stranice (izbor jezika, broj prikazanih rezultata, veličina fonta, itd.). Pored toga, oni olakšavaju izvođenje servisa (registracija, sadržaj košarice za kupovanje, prijava na e-novosti, gledanje videa, itd.) i prikupljanje informacija o navikama mrežnih korisnika (broj posjeta, sadržaj zanimljiv korisnicima, itd.). Sve ovo pomaže poboljšanju korisnikovog iskustva kao i procjeni učinkovitosti dizajna mrežne stranice.

Nijedan od kolačića upotrijebljen na našim mrežnim stranicama ne prikuplja informacije koje bi otkrivale vaš osobni identitet.

U želji da budemo potpuno otvoreni, izradili smo listu svih kolačića koje upotrebljavamo kao i njihovu svrhu. Imajte na umu da ste pri daljnjoj uporabi ovih mrežnih stranica suglasni s uporabom popisanih kolačića.

Koji se cookieji upotrebljavaju na ovoj stranici?

Nužno potrebni kolačići:

Kolačići nam pomažu na odgovarajući način prikazati sadržaje, omogućavaju djelovanje obrazaca, košarice i drugih bitnih elemenata mrežne stranice.
Ovakvi kolačići su aktivni samo za vrijeme trajanja sesije.
Primjer upotrijebljenih kolačića: ASP.NET_SessionId

Google

Google koristi kolačiće za pohranjivanje omiljenih korisničkih postavki, izbora verzije jezika, br. prikazanih posjeta i vrijednosti, prikaz informacija na Googlovim mapama i mnogih drugih funkcionalnosti i usluga ovog mrežnog giganta.
Više >>

Google Analytics

Google Analytics je usluga mrežnog analiziranja. Nudi nam informacije o ponašanju korisnika na našim mrežnim stranicama i time nam pomaže stvoriti bolje korisničko iskustvo, prikazati relevantan sadržaj, itd. Kod pregledavanja tih podataka osobno ste neprepoznatljivi.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 2 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: _ga, __utma, __utmb,__utmc, __utmz in __utmv.
Više >>

Youtube

Usluga YouTube upotrebljava se za prikazivanje video snimaka, a kolačići se koriste za bilježenje podataka o pregledavanju, pohranjivanje korisničkih postavki, prikaz relevantnih video snimaka, itd.
Ovaj način može postaviti kolačiće na vašem računalu, ako kliknete na YouTube video-player ali YouTube neće pohraniti osobno prepoznatljivu informaciju za reprpdukciju umetnutih videa koristeći način pojačane privatnosti.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 10 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: Visitor_info1_Live, Use_Hitbox, SID, LOGIN_INFO, use_hotbox, PREF, SSID, HSID, watched_video_id_list, __utma, __utmz, demographics, VISITOR_INFO1_LIVE
Više >>

Facebook

Kolačići usluge Facebook personaliziraju iskustvo zajedničkog korištenja jer omogućavaju prijavu i jednostavnu interakciju s društvenim mrežama i bilježe broj dijeljenja, lajkova, komentara.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 5 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: act,locale, lu, datr, csm
Više >>

Kako omogućiti ili onemogućiti kolačiće?

Kolačiće ne ćemo nikako upotrebljavati za prikupljanje vaših osobnih podataka. Ako želite, možete promijeniti postavke o uporabi kolačića u pretraživaču svojeg računala ili mobilnog uređaja.

Većina modernih pretraživača omogućava vam da prihvatite ili odbijete sve kolačiće, prihvatite ili odbijete samo određene vrste kolačića ili primite upozorenje kada mrežna stranica želi pohraniti kolačić na vašem uređaju. Uz to, možete izbrisati i kolačiće koje je pretraživač već pohranio na vašem uređaju.

Upozoravamo vas da u slučaju isključivanja cookieja sve funkcionalnosti mrežnih stranica možda ne će djelovati jednako učinkovito, upozorenje o uporabi kolačića prikazat će se kod svakog posjeta, a to će dugoročno negativno utjecati na vaše korisničko iskustvo.

Postupak promjene postavki kolačića različit je u svakom pretraživaču. Informaciju o tome možete potražiti pomoću funkcije “Help”, posjetivši www.aboutcookies.org koja daje pojedinosti o promjeni postavki kolačića u svim modernim pretraživačima ili nas kontaktirajte putem e-pošte.

Kolačići Google Analytics, DoubleClick i AddThis mogu se onemogućiti pomoću uputa koje se nude preko donjih uputa:
Google Analytics: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en
Double Click: http://www.google.com/policies/technologies/ads/
AddThis: http://www.addthis.com/privacy/opt-out-saved#.UbmBr6zDCZd

Obrada osobnih podataka koje unosite u obrasce na mrežnoj stranici i pretplati na e-novosti

Podatci koje upišete u obrasce na mrežnoj stranici koriste se isključivo za slanje poruke (upita, rezervacija, kupnje, itd.) ili tražene usluge. Vaši su podatci zaštićeni, skriveni su trećim stranama i ne koriste se za bilo kakve druge namjene izvan gore opisanih.

S prijavom na e-novosti suglasili ste se da se vaša adresa elektronske pošte može upotrijebiti kako bi vas se obavijestilo o novim uslugama/proizvodima. Možete se odjaviti u bilo koje vrijeme tako da u poslanoj e-poruci kliknete na označenu vezu za odjavu.

Više informacija o cookiejima nudi se i u smjernicama pružatelja informacijskih usluga (Information Commissioner’s Guidelines)

Search
Search

KAKO DO VRHUNSKOG MASLINOVOG ULJA

11. 11. 2020
Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Mire Stojaković pravi je primjer kada ljubav prema maslini umjesto hobija preraste u nešto veće. Mira i Anđelka Stojaković sestre, poduzetnice iz Rijeke uz veliku pomoć prijateljice Ljilje i obitelji, podigle su maslinike na 3 hektara gdje je posađeno 850 stabala. 

Maslinik se nalazi u Istri, na trećem kilometru od Bala prema Rovinju, na blagoj padini okrenutoj moru. 
Masline su posađene prije 8 godina a sorte su buža, istarska bjelica, pendolino, frantoio, leccino od kojih se proizvede oko 1000 litara vrhunskog maslinovog sortnog ulja. 

Naziv brenda ulja Le Finide, nositelja OPG-a Mira Stojaković, je po mikrolokaciji u katastru zemljišta. Dokaz kvalitete maslinovog ulja je to što je ulje već osvojilo visoke nagrade na stručnim ocjenjivanjima.

Berba je upravo završila, a obavili su je rodbina i prijatelji pod nadzorom i organizacijom vrijednog Anđelkinog sina Deana. Svaki dan nakon berbe masline se prerađuju u lokalnim uljarama da bi se dobilo najkvalitetnije maslinovo ulje. Nakon berbe slijedi temeljita organska gnojidba kako bi masline bile u kondiciji u pravo vrijeme.

Gnojidba stajnjakom koja traja mjesec dana – ili Plantella Organik za masline

Složne sestre Mira i Anđelka svakako imaju puno znanja o maslinarstvu. Svaku radnju u masliniku pomno planiraju i odrađuju uz pomoć rodbine i prijatelja. Gospođa Mira, inače pravnica po struci, ispričala je zanimljivu priču o organskoj gnojidbi i razlogu zašto su se odlučile za Plantella organska gnojiva.

Kako je priprema terena za sadnju maslina bila poprilično zahtjevna trebalo je puno mudrosti i znanja. Prije 8 godina, nakon profesionalno iskrčenog i pripremljenog  tla za sadnju slijedila je gnojidba sadnih mjesta. 

Naravno želja je bila da se pristupi što prirodnijem gnojivu i da se prema analizi tla odradi kako treba. Gospođa Mira saslušala je savjete o količinama i preporukama te naručila stajski gnoj. 

Tada nije mogla ni zamisliti što ih očekuje. Na dan isporuke stajskog gnojiva počeli su stizati kamioni prepuni stajnjaka. 

Količina koja je preporučena šokirala je sestre te su se našle u problemu kako će tu količinu gnojiva rasporediti i razbacati po površini. Gnojidba je potrajala koji mjesec i jako svih iscrpila. 

Kao vjerne, dugogodišnje čitateljice lista Maslina pročitale su savjet o Plantella gnojidbi i odluka je donesena u istom trenutku da se nadalje koriste Plantella organska gnojiva. Gospođa Mira kaže da joj je najdraža rečenica, koju je pročitala bila Plantella Organik za masline od 25 kg hranidbeno mijenja 750 kg stajskog gnojiva.

Od tog trenutka suradnja Plantelle i OPG Mire Stojaković je u neraskidivoj vezi. Dodatno zadovoljstvo je što lokalna trgovina, Am grupa –Vodnjan, preuzme odgovornost i isporuči gnojivo u maslinik. Plantella organska gnojidba obavlja se u ovom masliniku svake godine a masline zahvaljuju obilnim i kvalitetnim prinosom. 

Gnojenje nakon berbe spremi masline za novu vegetacijsku godinu

Za kvalitetnu organsku gnojidbu učinak Plantella Organika za masline je višestruk. Količinski nam je potrebno puno manje u usporedbi sa stajskim gnojivom a djelovanje gnojiva je tijekom tekuće godine. 
To znači, kada gnojimo odmah nakon berbe, masline će biti spremne za novu vegetacijsku godinu te će u veljači, kad budu povoljne temperature, osigurati kvalitetnu diferencijaciju  rodnih i vegetativnih pupova. Ako maslina tada nema kondicije i hranjiva porast će biti kržljav a priprema za cvatnju loša.

Plantella Organik za masline sadrži sva potrebna hranjiva, prirodni udio dušika, kalija, fosfora, kalcija ali i svih drugih mikro hranjiva kao što je bor, magnezij, željezo. Dodan bor je ključan za bolju oplodnju i više plodova, kalij utječe na bolju kvalitetu maslinova ulja a kalcij  na veću otpornost.

Količinu gnojiva određujemo prema kondiciji, rodnosti, starosti i bujnosti stabala. Kod gnojidbe mladih maslina do 5 godina možemo koristiti od 0,5 - 2 kg gnojiva dok starijim stablima prilagodimo količinu. Preporuka je u punoj rodnosti 1-2 tone po ha.

Zaštita maslina prije zime

Nakon berbe pristupa se zaštiti stabala od bolesti. Važno je okupati stabla bakrom kako bi se zaštitile sve rane od berbe i dezinficirali eventualni rezovi pri berbi. Bio Plantella Bakar od 1 kg je odličan izbor za tu namjenu jer sadrži 50 % bakrovog oksiklorida koji je dozvoljen u ekološkoj poljoprivredi i može se kupiti bez iskaznice u poljoapotekama. Visok postotak bakra garantira učinkovitost zaštite masline od paunovog oka i drugih gljivičnih infekcija. Za većanje otpornosti maslina na manjim površinama dostupna su i mala pakiranja Bio Plantella Bakar od 35 g koja se miješaju za 10 l vode.

Nakon rezidbe sve rane premažemo voćarskim voskom Bio Plantella Arbosan, koja je postojana i elastična u svim vremenskim uvjetima. Na vrhu tube je spužvica za lakše nanošenje smole. Oko debla ovijemo Bio Plantella ljepljivu traku koja štetnicima sprječava prilazak do grana.

bacc. ing.agr. Milica Sekulić, stručni savjetnik Plantella, Unichem Agro d.o.o.