Savjeti za vrtlarenje - napravivrt.hr
Search
Search

Savjeti za vrtlarenje

  • Kako posaditi i njegovati posebne biljke u vrtu

    11. 4. 2018
    Američka je borovnica do dva metra visok grm s plitkim korijenskim sustavom. Četiri do pet tjedana po cvatnji sazrijevaju tamno plavi plodovi slatko kiselog okusa, slični šumskim borovnicama. Biljka postiže punu rodnost nakon osam godina.
  • Podignute vrtne gredice -pravi su hit

    5. 4. 2018
    Podignute vrtne gredice su gredice koje su podignute od tla i na taj način omogućuju bolji, lakši pristup i rad sa manje sagibanja. Gredice mogu biti izrađene od raznih materijala kao što su drvo, kamen, beton, cigla i podižu se na različite visine od 30 do 120 cm.
  • Pripreme za cvatuće balkone

    26. 3. 2018
    U danima, kada nas sunčane zrake podsjete na vruće ljeto, planiramo koje biljke ćemo odabrati za ovogodišnje uređenje balkona i okućnica te igramo se mišlju koja će ove godine biti ona cvatuća miljenica oko koje ćemo posebno voditi brigu i njegu.
  • Zaštita biljaka od bolesti i hladnoće

    21. 3. 2018
    Hladni val temperatura s puno kiše i dalje traje. Čim se temperature malo povise i budu iznad 5 ᵒ C treba iskoristiti vrijeme i zaštititi biljke bakrenim preparatima. Važno je znati da biljke treba zaštititi prije kretanja vegetacije i otvaranja pupova.
  • Priprema tla za novi travnjak

    15. 3. 2018
    Zima je u punom jeku i temperature na dozvoljavaju radove na otvorenom. U ovo vrijeme planiramo koje ćemo sve radove odraditi u vrtu čim temperature pređu u pozitivne.
  • Plantella Organik za masline – najbolji izbor za gnojidbu maslinika

    13. 3. 2018
    Kaštelir – Labinci je mala općina smještena 10 kilometara od poznate turističke destinacije grada Poreča, na zapadnoj obali Istre. U ovoj općini obitelj Paulišić utemeljila je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo 2000 god. za proizvodnju maslinovog ulja koju do danas uspješno vodi.
  • Mrkva - kraljica povrća s najvećom ljekovitom moći

    12. 3. 2018
    Mrkva sadrži puno beta karotena, koji je predstupanj vitamina A. Pored vitamina A sadrži još velike količine vitamina B, C, D, E i K. Poboljšava građu kostiju, jača zube, poboljšava vid, jača srce i žile, poboljšava probavu. Antioksidanti su najbolje prirodno oružje u borbi protiv raka, umora i starenja.
  • Kako do plodnog vrta i više grožđa

    7. 3. 2018
    Kvalitetno i plodno tlo je najvažniji kriterij za uzgoj biljaka. Važno je da tlo ima dovoljno humusa i organske tvari kako bi se hranjiva putem korijena mogla usvajati. Tla koja su iscrpljena i nisu dovoljno kvalitetna gnojidbom treba korigirati. Samo organskim gnojivom možemo pomoći tlu da bude dobar medij za rast i usvajanje hranjiva.
  • Sadnja i orezivanje ukrasnog grmlja

    22. 2. 2018
    Ukrasno grmlje daje vrtu oblik, strukturu i trajnost, a usto je i izvrsna pozadina za nasad cvjetnih gredica. Neko grmlje sadimo zbog mirisnih i živopisnih cvjetova, primamljivih plodova, a drugo zbog zimzelenog ili šarenog lišća te obojenih stabala. Promišljena sadnja zimzelenih i listopadnih grmića tako će nas uveseljavati cijelu godinu.
  • Nema bogatog vrta bez dobrog tla

    19. 2. 2018
    Tlo je kompleksni sustav Zemljine kore od 4 faze -čvrste faze, otopine, zraka i živih organizama. Budući da su mineralne tvari u tlu osnova građe biljaka, jasno je da karakteristike tla moraju odgovarati njihovim potrebama. Pri tom je prije svega važno koliko je tlo grudasto, zrnasto i propusno za zrak i vodu te koliki je u njemu udio humusa i hranjivih tvari. Prije nego što započnemo s uzgojem povrća, moramo znati kakvo je tlo. Ovdje ćete upoznati neke osnovne pojmove koji vam mogu biti od pomoći.