Savjeti za vrtlarenje - napravivrt.hr
Search
Search

Savjeti za vrtlarenje

  • KOJE BALKONSKO CVIJEĆE VOLI SUNCE A KOJE SJENU

    11. 5. 2020
    Biljke za dekoraciju balkona, prozora i terasa biramo u ovisnosti od lokacije gdje će rasti. Većina balkonskog cvijeća voli sunce, svima treba svjetlo mjesto ali poneke više vole biti skroz u hladovini.
  • NAJLJEPŠE BALKONSKE BILJKE

    21. 4. 2020
    Sadnja u posude ,balkonska korita i lonce sa sezonskim biljkama, zadatak je koji se obavlja u rano proljeće. Želimo li biti zadovoljni, s odabranim balkonskim biljkama sve od proljeća do kasne jeseni moramo se dobro pripremiti. Provjerimo, imamo li dovoljno velika korita, kantu za zalijevanje i krenite u kupnju pažljivo odabranih biljaka, kvalitetnog supstrata i odgovarajućeg gnojiva.
  • ČUDESNI VRT

    8. 4. 2020
    Kada u svojem vrtu stvorimo ugodan kutak za uživanje u ukrasnim biljkama, naš posao još nije završen. Biljkama je, naime, potrebna opskrba cijele godine. Veliku ulogu ima pravilna prehrana jer njome postižemo pravilan rast i razvoj biljaka.
  • PRI ČEMU GRIJEŠIMO U VOĆNJAKU

    1. 4. 2020
    U proljetno doba, kada se sve budi, pupa i zeleni, i mi u vrtu zaživimo punim plućima. To je vrijeme velikih radova, prekopavanja, sadnje, rezidbe voćaka, vrijeme prvog i vjerojatno jedinog prskanja. U tom velikom žaru često nesvjesno počinimo kakvu veću ili manju pogrešku. Većinom su to mali previdi koji se mogu zanemariti, ali ponekad mogu biti i vrlo štetni.
  • OPORAVIMO BILJKE OD NISKIH TEMPERATURA

    29. 3. 2020
    Visoke temperature tijekom siječnja, veljače i početkom ožujka natjerale su biljke u vegetaciju. Neke voćke su procvjetale a neki pupovi spremni na otvaranje. Većinu uzgojenih presadnica presadilo se na trajno mjesto u vrtove.
  • Učinak organske gnojidbe Plantella Organikom na povrtnim kulturama

    31. 10. 2019
    Bez organske tvari zemlja gubi plodnost. Svake se godine 1-2% organske tvari gubi procesom mineralizacije. Organsku tvar gubimo i berbom plodova i usjeva te iznošenjem ostataka nakon rezidbe.
  • Briga o voćkama tijekom jeseni

    28. 10. 2019
    Na završetku cijele sezone ubiremo plodove, posljednji na redu za branje su kaki jabuke, kivi i neke sorte jabuka. Nakon berbe kod drveća nastupa faza mirovanja, koja završava vegetacijom i opadanjem lišća, no naša briga za drveće tu ne završava. Ostalo nam je još nekoliko važnih zadataka koji će imati važan utjecaj na sadržaj hranjivih tvari u tlu, pojavu bolesti i štetočina te kondiciju samih biljaka u sljedećoj sezoni.
  • Kako do plodnog tla u povrtnjaku?

    21. 10. 2019
    Prije nego što započnemo s uzgojem povrća, moramo znati kakvo je tlo. Važno je prepoznati koliko je tlo grudasto, zrnasto i propusno za zrak i vodu te koliki je u njemu udio humusa i hranjivih tvari
  • Radovi u voćnjaku u kasnu jesen

    18. 10. 2019
    Voćari znaju da u jesen, nakon završene berbe voća, počinje priprema za sljedeću vegetacijsku godinu. Koji nas sve radovi čekaju u kasnu jesen?
  • Nema boljeg od domaćeg češnjaka

    16. 10. 2019
    Za češnjak možemo tvrditi da je jedan od najdjelotvornijih prirodnih antibiotika, a to su potvrdila i brojna istraživanja. Naime, češnjak ima antivirusno, antibakterijsko i fungicidno djelovanje. Snažan je antioksidans te ima blagotvorno djelovanje na imunosni sustav.