Search
Search

Najčešće biljke u našim povrtnjacima

Artičoka

Artičoka se uzgaja zbog svojih lijepih i ukusnih cvjetnih pupoljaka dok se njezini listovi koriste u ljekovite svrhe. Uspijeva u Sredozemlju.

Blitva

Blitva je lisnato povrće s velikim listovima svijetlo ili tamno zelene, crvene i žute boje. Lisne žile blitve također su različitih boja i debljine. Uzgaja se prvenstveno zbog hranjivih listova.

Bob

Bob je mahunarka s bijelim cvjetovima iz kojih se razvijaju mesnate mahune koje sadrže zrna. Lakše se probavlja od graška, a sadrži i raznovrsnije bjelančevine zbog čega je idealan za vegetarijance.

Brokula

Zelena glava brokule podsjeća na prolistalu krošnju drveta. Brokula je posebna zelena vrsta cvjetače, a njezini su cvjetovi debljii osjetljiviji u odnosu na cvjetove cvjetače zbog čega lakše venu i brže procvjetaju.

Celer

Uzgajamo ga zbog lišća ili aromatičnih plodova, koji po okusu lagano podsjećaju na peršin.

Crna rotkvica

Crnu rotkvicu uzgajamo zbog podzemnog gomolja, koji također ima ljekovitu vrijednost.

Crni korijen

Naziv je dobio zbog crne boje korijena, pod kojim se skriva hrskavo bijelo meso. Biljka ima lijepe žute cvjetove.

Crvena cikla

Cikla je gomoljača s visokom ljekovitom vrijednošću. Jestivi su listovi i gomolj, koji je od crvene do ljubičaste boje.

Cvjetača

Cvjetača je vrtno povrće hladnih područja, koje se uzgaja zbog mesnatog cvijeta, skrivenog iza debelog sloja vanjskih listova. Većina sorti ima bež ili bijelu glavu, novije sorte i ljubičastu..

Češnjak

Češnjak je ljekovita biljka iz porodice lukova, koja ima jak i karakterističan miris i okus. Koristimo listove i glavicu.

Dinje

Dinje uzgajamo zbog mirisnih ukusnih plodova, koji se uglavnom koriste sirovi.

Endivija

Endivija je jednogodišnja biljka koja raste u obliku glave sa širokim zelenim listovima. U prehrani se koristi svježa kao salata, iako ju ponegdje koristimo i prokuhanu.

Grah - niski

Grah potječe iz Južne Amerike i pripada mahunarkama. Jestive su mahune i sjemenke, zrna graha. Niski grah ne treba oslonac.

Grah - visoki

Grah potječe iz Južne Amerike i spada u mahunarke. Jestive su mahune i sjemenke, zrna graha. Za rast mu je potrebna podpora.

Grašak

Grašak je druga najvažnija mahunarka osim graha. Uzgajamo ga zbog zelenih mahuna i zrnja.

Kelj

Kelj je kupusnjača sa mnogo ljekovitih i hranjivih tvari. Jedemo prvenstveno listove.

Kelj pupčar

Prokulica ili kelj pupčar je dvogodišnja biljka s jako olistalom stabljikom. Koristimo pupoljke, koji se mogu brati cijelu zimu.

Kineski kupus

Kineski kupus je vrlo zanimljiva i svestrana kupusnjača, koju bez poteškoća možemo uzgojiti u domaćem vrtu.

Koraba

Spada u porodicu krstašica, a uzgajamo ju zbog gomolja, koji se može koristiti kuhan ili sirov.

Korabica

Korabica je ukusna prije svega mlada, uzgajamo ju zbog gomolja, koji može biti bijeli ili ljubičasti.

Krastavci

Krastavce uzgajamo zbog ukusnih sočnih plodova koje možemo brati manje i konzervirati, ili veće te ih koristiti sirove ili u drugim jelima.

Krumpir

Krumpir je jedna od osnovnih prehrambenih namirnica u ljudskoj prehrani. Spada u porodicu pomoćnice, a uzgajamo ga zbog podzemnih hranjivih gomolja.

Kupus

Kupus spada u kupusnjače. Jestivi su listovi, koji kasnije oblikuju glave.

Lisnati kelj

Lisnati kelj spada u kupusnjače. Jestivi su listovi, koji imaju visoku ljekovitu vrijednost.

Lubenice

Lubenice uzgajamo zbog velikih, tikvi sličnih plodova s ukusnim crvenkastim mesom.

Luk

Luk poznajemo u tri boje, smeđoj, crvenoj i bijeloj. Uzgajamo ga zbog podzemne lukovice od sočnih ljuskavih listova, u kojima biljka čuva zalihe i obrambene tvari.

Luk kozjak

Luk kozjak je sličan luku, ali vrlo rijetko cvjeta te se lukovice tijekom rasta podijele u više manjih i srednje velikih lukovica.

Matovilac

Matovilac je lisnato povrće koje možemo sijati tek ujesen i jesti cijelu zimu i proljeće.

Mrkva

Mrkva je jedno od najosnovnijih i najkorisnijih vrsta povrća koje uzgajamo uglavnom zbog žućkastog ili narančastog korijena. Korisno je i njezino lišće.

Paprika

Papriku uzgajamo zbog šarenih šiljastih ili kuglastih plodova, aromatičnog i svježeg okusa te sadrži izuzetno mnogo vitamina.

Pastrnak

Pastrnjak je staro korjenasto povrće, koje uzgajamo zbog bijelog korijena.

Patlidžan

Patlidžan je dobio naziv po plodovima jajolikog oblika, koji mogu biti ljubičasti, žuti ili bijeli. Zanimljiv je za obogaćivanje ljetnog jelovnika i kao nadomjestak za meso.

Peršin

Peršin spada u začine, a možemo koristiti lišće ili korijen.

Poriluk

Poriluk spada u porodicu lukova i poznat je po svojoj dugoj bijeloj stabiljici. Poznajemo ljetni i zimski poriluk.

Radič

Radič je salatnica. Jedemo njegovo lišće i glavice zelene, žute, crvene ili šarene boje. Aromatičan je i blago gorkog okusa.

Rajčica

Rajčica je jedna najčešćih vrtnih biljaka u našim vrtovima, jedemo ukusne plodove , koji su najčešće crvene ili žute boje.

Repa

Repa ima plavo-sive listove i žute cvjetove. Uzgajamo je zbog gomolja, koji ima oštar slatkast okus i vlaknasto meso.

Rotkvica

Rotkvica spada u porodicu krstašica. Uzgajamo je zbog njenih gomolja, koji su crveni, ružičasti ili bijeli i aromatičnog svježeg okusa.

Rukola

Rukola je jednogodišnja mediteranska biljka koju uzgajamo zbog aromatičnih, blago peckavih listova.

Salata

Salata je lisnato vrtno povrće, koje uzgajamo zbog ukusnih listova. Možemo jesti pojedinačne listove ili sačekati da napravi glavice.

Slanutak

Slanutak spada u porodicu mahunarki. Rast slanutka najbliži je rastu niskog graška, a list je mahuna prekrivena sitnim dlačicama.

Slatki komorač

Slatki komorač ima čuperke žutih cvjetova u štitastom cvatu, tanke nitaste zelene listove i miris po anisu. Uzgajamo ga zbog nježnih glavica, koje možemo oguliti.

Slatki kukuruz

Kukuruz je jednogodišnja biljka koja se uzgaja zbog mladih klipova. Oni se mogu jesti sirovi, pečeni ili kuhani.

Šparoga

Šparoga je delikatesno povrće koje uzgajamo zbog izdanaka koji mogu biti zeleni ili bijeli.

Špinat

Špinat je lisnato povrće koje uzgajamo zbog ukusnih tamno zelenih listova s visokom ljekovitom vrijednošću.

Tikvice

Ukusne tikvice spadaju u porodicu bundeva koje uzgajamo zbog svijetlo do tamno zelenih plodova.

Vlasac

Vlasac je višegodišnja začinska biljka iz roda lukova. Cvjetovi su ljubičasti, a lukovica je mala i konusna. Koristimo listove.