Search
Search

Uši

Lisne uši su u vrtovima često prisutne i zbog brzog razmnožavanja uzrokuju veliku štetu u nasadima. Osim sisanja sokova na lišću, probijanjem biljnog tkiva također pospješuju infekciju biljaka s drugim uzročnicima.

Štete koju uzrokuju lisne uši

Lisne uši sišu sok iz listova i mladih vrhova, stoga se biljka slabo razvija i pod jakim napadom čak i propada. 

Budući da se lisna uš brzo zasiti šećera, no ne i bjelančevina, luči šećernu tvar ili mednu rosu. odlaže ju na biljkama, stoga napadu lisnih uši često slijedi još i čađa. 

Zbog medne rose na biljke brzo stignu mravi koji se s njom hrane. Da bi uši marljivo izlučivale mednu rosu, pomiču se na druge, zdrave dijelove biljke.

Mjere protiv lisne uši

Protiv ušiju u povrtne gredice postavimo Bio Plantella žute ljepljive ploče koje postavljamo što bliže tlu.

U blizini biljaka koje su napale lisne uši, posadimo kadulju, dragoljub, lavandu i miloduh, jer ih ove korisne biljke uklanjaju. Protiv uši na grahu i bobu sadimo vrisak. Dragoljub posebno posadimo pod voćkama, jer se i lisne uši vole naseliti prije na dragoljubima nego na voćkama.

Preventivno protiv lisnih uši djelujemo tako da u vrt privučemo što više prirodnih neprijatelja. Među najpoznatijima su se uholaža i bubamara. Uholažama postavimo naopako okrenut lončić za cvijeće koji napunimo suhom travom, kartonom, slamom i slično. Tako pripremljen lončić za cvijeće tijekom dana služit će im za skrivanje, a mi ćemo ih zajedno s lončićem prenijeti  negdje drugdje, gdje je potrebno, da pojedu kakvu lisnu uš. Bubamarama nudimo zaklon, kao na primjer tanje deblo odnosno granu u koju izbušimo nekoliko centimetara duboki otvor.
  • Bio Plantella žute ljepljive ploče odlična su mehanička i posve prirodna zaštita biljaka
    Bio Plantella žute ljepljive ploče odlična su mehanička i posve prirodna zaštita biljaka
  • Bubamara se hrani ušima
    Bubamara se hrani ušima